Komesar Füle potpisao sporazum o 100 miliona eura pomoći BiH

Štefan Füle, komesar EU za proširenje i evropsku politiku susjedstva bio je u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Tom prilikom  komesar Füle sastao se sa članovima Predsjedništva BiH, te održao konsultacije sa liderima političkih stranaka, o ključnim pitanjima u vezi sa odnosima između BiH i EU, te reformama koje su potrebne BiH na njenom putu evropskih integracija.

„Namjerno smo došli odmah po završetku izbora, kako bi prenijeli dvije veoma važne postizborne poruke. Prva poruka je da zemlje iz regije, zemlje Zapadnog Balkana napreduju ka EU. U svim okolnim zemljama ima napretka na putu evropskih integracija, osim u Bosni i Hercegovini. Izgubili smo na vremenu, sada moramo intezivirati napore, kako BiH ne bi zaostajala za drugima. Druga poruka političarima sa kojima smo razgovarali danas jasno kaže da bez obzira na to kakve koalicije i programe napravili, EU mora biti u središtu svih,“  objasnio je u svom obraćanju medijima Štefan Füle.

Gospodin Füle je kazao da se nakon izbora u Bosni i Hercegovini vidi posvećenost političara, baš kao i u Evropskoj uniji, da se pobrinu da BiH bude dio procesa proširenja zajedno sa svim ostalim zemljama Balkana. Također je naglasio da je najvažnije da se učini prvi korak ka funkcionalnoj i efikasnoj državi koja će govoriti jednim glasom. „Mi ne namećemo ništa političarima, mi želimo da oni sami nađu prava rješenja,“ poručio je Füle.

Štefan Füle, komesar EU za proširenje i evropsku politiku susjedstva i Ministar finansija i trezora BiH, Dragan Vrankić, potpisali su danas Memorandum o razumjevanju o makro-finansijskoj pomoći EU za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 100 miliona eura.

Dragan Vrankić se zahvalio Komesaru i EU na kreditu koji je dat našoj zemlji: „Ovo je samo još jedna materijalna potvrda da Evropska unija stoji uz Bosnu i Hercegovinu. Ova finansijska pomoć je zapravo dio paketa koji smo dogovorili sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i drugim finansijskim institucijama, te faktički politike koje želimo provesti, dio su iste platforme i vezane su jedna za drugu. Ono što je jako bitno je da smo u aranžmanu sa MMF-om ispunili određene ciljeve, kao i jedan od uvjeta EU, a to je globalni fiskalni okvir“.

„Potpisivanje današnjeg memoranduma o makro-finansijskoj pomoći BiH, te nedavni napredak ka liberalizaciji viznog režima, najbolji su pokazatelji namjera Evropske Unije da pomogne Bosni i Hercegovini na putu njene integracije u EU“, poručio je Füle.

Europa.ba