Bezvizni režim za Albaniju i Bosnu u Hercegovinu: Evropska komisija pozdravlja odluku Vijeća

MEMO/10/548

Brisel, 8. novembar 2010.

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije usvojili su danas prijedlog za uvođenja putovanja bez viza za građane iz Albanije i Bosne i Hercegovine.

Cecilia Malmström, evropska komesarka za unutrašnje poslove pozdravila je odluku Vijeća, komentarišući: “Danas je istorijski dan za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu. Građani ove dvije zemlje će uskoro biti u mogućnosti da putuju sa biometrijskim pasošima bez viza u zemlje EU koje učestvuju u zajedničkoj viznoj politici i one koje su povezane šengenskom zonom. Bezvizno putovanje će olakšati kontakt između ljudi, poboljšati poslovne prilike i dati mogućnost građanima regiona da bolje upoznaju EU. Ali, bezvizni režim sobom nosi i odgovornosti objema vladama i ljudima iz zemalja koje će koristiti ovu slobodu. U okviru prethodnih procesa liberalizacije viznog režima sa zapadnim Balkanom, uočili smo povećan priliv neutemeljenih zahtjeva za azil. Ovo je bila glavna bojazan zemalja članica EU i podstakla je Evropsku komisiju da uspostavi postvizni monitoring proces kome je cilj da spriječi rizik od zloupotrebe i pogrešne upotrebe azilske procedure. Veoma je važno da Albanija i Bosna i Hercegovina nastave sa intenziviranjem svoje informativne kampanje sa ciljem da na ispravan način pojasne svojim građanima značenje kratkoročnog putovanja bez viza i šta ono predstavlja, posebno upozorenje protiv zloupotrebe u svrhe koje  nisu u skladu sa bezviznim putovanjem. Sigurna sam da trud koji su uložile vlasti ove dvije zemlje, zajedno sa monitoring mehanizmom, će pružiti efikasan odgovor na ove bojazni i omogućiti građanima Albanije i Bosne i Hercegovine da uživaju punu korist od ove istorijske prilike."

Štefan Füle, evropski komesar za proširenje, komentarišući današnju odluku je rekao: “Bezvizni režim je najbolji dokaz da reforme koje provode domaće vlasti donose opipljive koristi za građane i napredak u vezi sa EU. Možemo to nadgraditi kako bismo nastavili sa potrebnim reformama i približili dvije zemlje njihovim evropskim aspiracijama."

Europa.ba