Evropska komisija usvaja Paket proširenja za 2010

 

IP/10/

Brisel, 9. novembar 2010.

 

Danas je Evropska komisija usvojila svoj Paket proširenja. Ovaj paket predstavlja godišnju procjenu Komisije o pitanjima proširenja Evropske unije. U njemu se ističe trenutni status priprema, te budući izazovi i put koji predstoji zapadnom Balkanu, Turskoj i Islandu. Komisija predlaže kandidatski status za Crnu Goru i preporučuje da se otvore pregovori o pristupanju sa Crnom Gorom i Albanijom onda kada ove zemlje ispune određen broj ključnih prioriteta istaknutih u procjenama za svaku od njih. Komisija potvrđuje da Hrvatska ulazi u završnu fazi svojih pristupnih priprema. 

Prezentirajući godišnji paket proširenja, komesar Füle je rekao: "Politika proširenja omogućava EU da se suoči sa izazovima promjenjivog, višepolarnog svijeta. U kojem trebamo nastaviti sa projiciranjem našeg sistema zasnovanog na sistemu vrijednosti koji prevazilazi naše granice. Unija će još jednom omogućiti saradnju bivših rivala, pri tome se pridržavajući najviših standarda ljudskih prava, što će imati magnetsku laganu moć potrebnu za oblikovanje svijeta oko sebe, a ne da se ovi procesi dešavaju obrnuto."

Budući da Lisabonski sporazum uklanja uska grla i stvara mogućnosti za zajedničku implementaciju svih spoljnopolitičkih mehanizama (Zajednička sigurnosna i spolja politika i mehanizmi Zajednice), pitanja proširenja mogu se dalje pokretati. Pregovori sa Hrvatskom ušli su u svoju završnu fazu, dok pregovori sa Turskom iako sporo, ipak, napreduju. Otpočeti su pregovori o pristupanju sa Islandom i zahtjev Srbije za članstvo u EU se obrađuje. Komisija je dala svoja mišljenja na zahtjeve za članstvo Albanije i Crne Gore. Komisija je obnovila svoju preporuku iz 2009. godine prema kojima treba otvoriti pregovore o pristupanju sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom, te potvrditi evropsku perspektivu za Bosnu i Hercegovinu i za Kosovo.[1]

Reformske aktivnosti u zemljama proširenja počele su donositi beneficije opipljive za njihove građane. Državljani Albanije i Bosne i Hercegovine će uskoro biti u prilici da putuju u EU bez viza. Srbija, Crna Gora i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija koriste pogodnosti putovanja bez viza već godinu dana. Širom regiona proširenja, mnoge privrede jačaju usprkos globalnoj krizi; zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda približava se nivou EU; i regionalna saradnja bilježi značajan napredak. Mir i stabilnost se konsolidiraju, od čega korist ne osjeti samo region, već i Evropa u cjelini.

Za države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje, zahtjevne pripreme za članstvo zahtijevaju proces dubinskih reformi. Ostaju brojni izazovi, među kojima najvažniji uključuju dobro upravljanje, vladavinu prava i slobodu izražavanja. Puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju ostaje ključni uvjet za cjelokupan proces pristupanja za nekoliko zemalja. Potrebna je konstruktivna diplomatija kako bi se spriječilo da bilateralna pitanja pogađaju proces pristupanja kao cjelinu.

"Politika proširenja EU daje odličan primjer kako na svom pragu možemo ozbiljne izazove pretvoriti u mogućnosti za sigurniju i prosperitetniju Evropu," dodao je komesar Füle. "Kako bi bili uspješni, moramo održati ovaj proces kredibilnim. Za  EU, kredibilitet znači da se perspektiva pristupanja nudi na osnovu strogih i rigoroznih uvjeta. Za države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje, ovo uključuje posvećenost reformama koje su kreirane tako da ih dovedu bliže standardima i zakonima EU, kao i kredibilnim perspektivama EU."

INFORMACIJE O ZEMLJAMA

– HRVATSKA: država kandidatkinja – podnijela zahtjev za članstvo u 2003. godini. 25 od 35 poglavlja uvjetno zatvorena. Pregovori o pristupanju su dostigli završnu fazu i trebali bi biti zaključeni kada Hrvatska ispuni preostala pitanja za zatvaranje pregovora, posebno u oblasti pravosuđa i temeljnih prava.

– TURSKA: država kandidatkinja – podnijela zahtjev za članstvo u 1987. godini.          13 poglavlja otvoreno i 1 privremeno zatvoreno. Puna provedba obveza iz Carinske unije i napredak ka normalizaciji odnosa s Kiprom su potrebni da bi zemlja mogla napredovati energičnije u pregovorima.

– ISLAND: država kandidatkinja – podnijela zahtjev za članstvo u 2009. godini i otvorila pregovore o pristupanju u junu 2010. Proces pregleda usklađenosti zakonodavstva treba da započne. S obzirom da  je Island već član EEA i šengenske zone, veliki dio njegovog zakonodavstva je već usklađen s zakonodavstvom EU.

– BIVŠA JUGOSLAVENSKA REPUBLIKA MAKEDONIJA: država kandidatkinja – podnijela zahtjev za članstvo u 2004. godini. Zemlja nastavlja da na zadovoljavajući način ispunjava političke kriterije i Komisija je obnovila svoju preporuku iz 2009. godine za otvaranje pregovora o pristupanju. S obzirom da je za početak pregovora potrebna jednoglasna odluka država članica EU, rješenje pitanja naziva države do koga se treba doći pregovaranjem i koje će biti međusobno prihvaćeno, je vrlo bitno.

– CRNA GORA: potencijalna država kandidatkinja – podnijela zahtjev za članstvo u 2008. godini. U svom Mišljenju, Komisija preporučuje status kandidata i otvaranje pregovora o pristupanju, ako  napredak bude zabilježen u nekoliko ključnih oblasti kao što je navedeno u mišljenju.

– ALBANIJA: potencijalna država kandidatkinja – podnijela zahtjev za članstvo u 2009. godini. U svom Mišljenju, Komisija preporučuje otvaranje pregovora o pristupanju, ako  napredak bude zabilježen u nekoliko ključnih oblasti kao što je navedeno u mišljenju.

– SRBIJA: potencijalna država kandidatkinja – podnijela zahtjev za članstvo u 2009. godini. Vijeće opštih poslova je 25. oktobra 2010. proslijedilo zahtjev Srbije Komisiji, koja će započeti da priprema svoje mišljenje.

– BOSNA I HERCEGOVINA: potencijalna država kandidatkinja – nije podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji; nedostatak zajedničke vizije političkih lidera o pravcu kojim zemlja treba da ide i dalje blokira ključne reforme i dalji napredak prema EU.

– KOSOVO[2]: potencijalna država kandidatkinja – nije podnijela zahtjev za članstvo u EU. EU podržava nastojanja Kosova da ispuni svoju evropsku perspektivu i pokrenula je dijalog o Procesu stabilizacije i pridruživanja u januaru. Komisija će pokrenuti učestvovanje Kosova u relevantnim programima Unije.

Više informacija na:

http://ec.europa.eu/enlargement/press_corner/keydocuments/reports_nov_2010_en.htm

Kontakt:

Angela Filote +32 229 51968

Anca Paduraru +32 229 66430


[1] U skladu sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244/99

[2] U skladu sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244/99

Europa.ba