Prezentacija Izvještaja Evropske komisije o napretku za Bosnu i Hercegovinu za 2010. članovima Vijeća NVO i poslovne zajednice

Evropska komisija je jučer usvojila svoj Paketa proširenja za 2010.godinu.  Paket se sastoji od Strateškog dokumenta, Mišljenja o zahtjevima za članstvo Crne Gore i Albanije i sedam izvještaja o napretku drugih država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Nakon primopredaje Izvještaja o napretku za Bosnu i Hercegovinu za 2010., predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, gospodinu Nikoli Špiriću i predstavljanja izvještaja bh. medijima, danas su gospodin Boris Iarochevitch, otpravnik poslova Delegacije Europske unije u BiH i gđa Simona Gatti, zamjenica šefa Odjela za BiH, Opća uprava za proširenje, predstavili izvještaj članovima Vijeća NVO i poslovnoj zajednici.

Gospodin Iarochevitch se zahvalio svim članovima Vijeća nevladinih organizacija i drugim organizacijama civilnog društva za njihov doprinos u procesu konsultacija koji je prethodio izradi Izvještaja o napretku za BiH za 2010. Gospodin Iarochevitch je rekao da "Konsultacije sa nevladinim organizacijama su neophodan element u pripremi Paketa proširenje od strane Evropske komisije. Konsultacije daju bolji uvid o vladavini prava, zaštiti ljudskih prava i kvalitetu demokratije u BiH, kao i kako rješavati ključna reformska pitanja u Bosni i Hercegovini".

Oko 30 predstavnika civilnog društva i nevladinih organizacija su prisustvovalo prezentaciji i iskoristili priliku da iznesu svoje stavove i pitanja o saznanjima iz Izvještaja o napretku. Najviše su se fokusirali na neuspjeh da se ispoštuje presuda Evropskog suda za ljudska prava, posljedice kršenje Privremenog sporazuma, aneksa 7, obrazovanje i potrebe romskog naroda.

Izvještaj o napretku je takođe predstavljen predstavnicima poslovne zajednice iz javnog i privatnog sektora. Rasprava se fokusirala na ekonomske kriterije iz Izvještaja o napretku, posebno postojanje djelotvorne tržišne ekonomije i sposobnost suočavanja s konkurentskim pritiscima i tržišnim snagama unutar Evropske unije.

Razgovaralo s i o drugim specifičnim aspektima ekonomije koji su od interesa za poslovnu zajednicu, kao što su kretanje roba, ljudi i kapitala, porezi i carine, politika tržišne konkurencije, javne nabavke, intelektualno vlasništvo, industrijska politika, poljoprivreda, okoliš, transport i energija. Na sastanku se problematizirala pitanja poput javne uprave, pravosudnog sistema, i antikorupcijske politike, koji su od direktnog interesa za poslovnu zajednicu.

Europa.ba