PPRD South organizuje niz od tri manifestacije na temu “Zemljotres”

22-28. novembar 2010. Italija: Rim, Lakvila, Luka

50 stručnjaka iz sektora za vanredne situacije službi civilne zaštite, drugih ministarstava i organizacija iz Turske i zemalja Mediterana i Zapadnog Balkana učestvovaće u nizu od tri skupa koji će se održati od 22. do 28. novembra u Italiji, u organizaciji Programa za prevenciju, pripravnost i odgovor na elementarne i čovjekovom rukom izazvane nepogode (PPRD South), koji finansira EU u iznosu od 5 miliona evra.

Sedmodnevna posjeta Italiji počeće u Rimu radnim seminarom na temu “Zemljotres”, gdje će se uporediti pristupi, instrumenti i politike za adekvatno saniranje rizika od takvih katastrofa, koje su u proteklih 100 godina na Mediteranu odnijele više od 140.000 žrtava i načinile štetu od skoro 60 milijardi evra.  Nakon radnog seminara uslijediće studijska posjeta gradu Lakvili, koji je 2009. godine pogodio jak zemljotres. Govoriće se o pitanjima obnove u postkriznom periodu, a biće razmatrani i praktični primjeri. Tokom posljednja tri dana, učesnici će učestvovati u vježbi spasavanja u zemljotresom pogođenoj Toskani (TEREX 2010) u Luki, gdje će se detaljno provjeriti koordinacija međunarodnih kapaciteta za odgovor na zemljotres i efikasnost evropskih timova za traganje i spasavanje.

Radni seminar u Rimu, koji počinje 22. novembra, otvoriće Franko Gabrijeli (Franco Gabrielli), novi načelnik Službe civilne zaštite Italije. Uspostavljanje čvrstih partnerskih odnosa sa naučnim sektorom radi adekvatne procjene seizmičkog rizika u navedenim zemljama biće jedna od mnogih tema kojima će se skup baviti. Govoriće se o postojećim sistemima za praćenje zemljotresa u partnerskim zemljama, kao i različitim kriterijumima određivanja seizmičkih zona koji se primjenjuju u zemljama evropskog Mediterana. Akcenat će se staviti i na napredak ostvaren u primjeni antiseizmičkih standarda za građevinske konstrukcije u svrhe zaštite i čuvanja života, kao i sve veći značaj inicijativa za podizanje svijesti u svrhu adekvatnog i pravilnog ponašanja stanovništva u slučaju zemljotresa.

Zemljotres je najedstruktivnija elementarna nepogoda na Mediteranu. Od 226. godine prije nove ere, kada je u poznatom zemljotresu na Rodosu uništen Kolos, istoriju Mediterana obilježavaju takve katastrofe. Navešćemo samo najrazornije događaje: zabilježeno je da je maja 526. Siriju i Antiohiju u Vizantijskoj imperiji pogodio zemljotres koji je odnio oko 250.000 života. Zemljotres koji je 749. pogodio Golansku visorovan potpuno je uništio gradove Tiberijadu, danas u Izraelu i Pelu, danas u Jordanu,  i teško oštetio džamiju Al-Aksa u Jerusalimu. Zemljotres na Kritu 1303. pokrenuo je ogroman cunami koji je sravnio egipatsku Aleksandriju. 1693. godine, Sicilija i Malta su se tresle kada je vulkan Etna proradio i u erupciji uništio 45 mjesta i gradova i odnio preko 60.000 života. Cijena zemljotresa u Mesini i cunamija iz 1908. bila je oko 70.000 ugašenih života u južnoj Italiji. Od 1960. godine, kada je zemljotres u Agadiru ubio oko 15.000 ljudi, gotovo trećinu stanovništva ovog marokanskog grada,  pa sve do zemljotresa u Izmitu, koji je ne tako davno, 1999. godine, odnio oko 17.000 života u Turskoj, sve katastrofe ukazuju na jedan konkretan problem:  neadekvatnu  izgradnju građevinskih konstrukcija u seizmičkim zonama.

Na kraju sedmodnevnog rada, učesnici će steći bolji uvid u mogućnosti saniranja seizmičkog rizika i moći će da definišu prioritetne postupke i odrede ključne instrumente i mjere za ublažavanje posljedica  potencijalnih zemljotresa u svojim zemljama.  Kontakt: Alesandro Kandeloro (Alessandro Candeloro), +39 349 0850931, acandeloro@euromedcp.eu

Europa.ba