Javne konsultacije Evropske unije o finasiranju vanjskih aktivnosti nakon 2013. godine

Evropska komisija je danas pokrenula javne konsultacije o svim aspektima vanjskog finasiranja Evropske unije. Cilj je da se prikupe ideje i mišljenja o budućnosti instrumenata koji su na raspolaganju Evropskoj uniji kako bi ispunila svoje obaveze širom svijeta.

Evropska unija ima aktivnu ulogu u svijetu, sa interesima i vrijednostima koje promoviše kao i odgovornostima prema trećim zemljama. Sa novim institucionalnim okvirom koji je ustanovljen Lisabonskim ugovorom, raastu i očekivanja o kapacitetima Evropske unije da odgovori svjetskim izazovima.

Ovi izazovi su u rasponu od humanitarnih katastrofa do globalnih pitanja kao što su klimatske promjene, osiguranje energije, osiguranje hrane i finansijska stabilnost.

U ovom kontekstu, Evropska unija treba da bude opremljena kako bi se bavila različitim situacijama u kojima se nalaze partnerske zemlje u cijelom svijetu, kako bi odgovorila na nastajuće političke prioritete i nove krizne situacije, te  obezbijedila provođenje i kvalitet svoje pomoći trećim zemljama.

Današnje konsultacije se tiču provođenja vanjskih politika kroz različite instrumente. Tražiće se Od zainteresovanih građana i ključnih sudionika će se tražiti da odgovore na čitav niz pitanja poput dodatne vrijednosti finasijskih intervencija Evropske unije u nekoliko područja, opcija za novu saranju i mehanizme isporuke sa partnerksim zemljama ili pitanja o efikasnosti, djelovanju i promociji vanjske pomoći Evropske unije.

Današnjim online javnim konsultacijama, otvorenim za sve sudionike, se priprema teren za zakonodavni prijedlog Komisije o finansijskim perspektivama nakon 2013. koji će biti predstavljen 2011. godine

Online konsultacije o vanjskom finasiranu Evropske unije nakon 2013 su dostupne na sljedećem linku: http://ec.europa.eu/development/how/consultation/index.cfm?action=viewcons&id=5240&lng=en

Europa.ba