Bosna i Hercegovina ostvaruje napredak u sektoru mjeriteljstva

Dvodnevna međunarodna konferencija o mjeriteljstvu, upriličena pod pokroviteljstvom EU, počela je danas u Sarajevu.

Konferencija predstavlja dio projekta Evropske unije „Jačanje sistema mjeriteljstva u Bosni i Hercegovini“, koji je osmišljen kako bi pomogao poboljšanju mjeriteljstva u Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evropskim integracijama.

Vrijedan milion eura, projekat mjeriteljstva pomaže razvoj infrastrukture mjeriteljstva u BiH, u skladu sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Također pomaže bosanskohercegovačkim firmama da razviju poslovne veze sa EU, omogućavajući im pristup mjeriteljskim servisima po standardima EU.

„Mjeriteljstvo je ključna komponenta infrastrukture kvaliteta, skupa sa odredbom SSP-a o standardizaciji, ocjenjivanju usklađenosti i akreditiranjem“, kazao je u uvodnom izlaganju otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Boris Iarochevitch.

Na konferenciji učestvuju predstavnici državnog i entitetskih instituta za mjeriteljstvo, vladini dužnosnici i članovi međunarodnih organizacija, kao i akademici i predstavnici nevladinih organizacija, mjeriteljskih udruženja  i laboratorija za verifikaciju, kalibraciju i testiranje u sektoru mjeriteljstva, te predstavnici drugih tijela za ocjenu usklađenosti bosanskohercegovačkih sa međunarodnim standardima mjeriteljstva.

Mjeriteljstvo je oblast u kojoj je Bosna i Hercegovina postigla solidan napredak. Kao rezultat tog napretka, Institut za mjeriteljstvo BiH dobio je punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji nacionalnih instituta za mjeriteljstvo (European Association of National Metrology Institutes – EURAMET). Također, državni Institut za mjeriteljstvo potpisao je memorandum o razumijevanju sa Međunarodnom asocijacijom ureda za analizu (International Association od Assay Offices), kao i bilateralne sporazume sa nacionalnim institutima za mjeriteljstvo Njemačke i Austrije.

“Uprkos povećanju osoblja, Institut su potrebni dodatni ljudski resursi kako bi ispunio svoje zadatke”, rekao je Iarochevitch učesnicima današnje konferencije, ističući da strategija BiH za razvoj sistema mjeriteljstva još uvijek treba biti usvojena. Naglasio je kako još uvijek ne postoji saradnja i koordinacija između državnog i entitetskih instituta za mjeriteljstvo.

“Uradili smo sve što je potrebno da ojačamo i poboljšamo Institut za mjeriteljstvo BiH„ istakao je voditelj projektnog tima za mjeriteljstvo Dušan Kordik. “Ovaj Institut je i ranije bio operativan, ali na način da se u velikoj mjeri oslanjao na zastarjele propise bivše Jugoslavije. Institut je usvojio novo zakonodavstvo prije sedam godina, ali ako Bosna i Hercegovina želi da se pridruži Evropskoj uniji onda mora svoje zakonodavstvo u potpunosti uskladiti sa EU”. I direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Esad Tuzović je naglasio da je ovaj projekat EU značajan jer je omogućio predstavljanje rezultata mjeriteljstva u BiH u širem regionalnom i evropskom okviru. 

Važni učinci projekta EU o jačanju sistema mjeriteljstva u BiH su usklađivanje zakonodavstva mjeriteljstva sa zahtjevima EU, usvajanje „Strateškog plana državnog sistema mjeriteljstva u Bosni i Hercegovini za period 2010-2015. godine” i ukupno poboljšanje nivoa tehničke ekspertize u sektoru mjeriteljstva u BiH.

Projekat jačanja mjeriteljstva u BiH se završava 28. decembra 2010. godine.

Europa.ba