Deklaracija Visoke predstavnice Catherine Ashton, u ime Evropske unije, povodom Dana ljudskih prava, 10. decembra 2010.

Povodom Dana ljudskih prava, 10. decembra, Evropska unija odaje priznanje brojnim braniteljima ljudskih prava širom svijeta koji su posvetili život promovisanju i zaštiti temeljnih ljudskih prava sadržanih u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima. Prepoznajemo i podržavamo rad tih hrabrih pojedinaca koji ulažu napore u borbi protiv kršenja ljudskih prava gdje god se u svijetu ona događala.

U proslavi Dana ljudskih prava ove godine naglasak se stavlja na rad branitelja ljudskih prava koji se bore protiv diskriminacije. Borba protiv svih oblika diskriminacije predstavlja prioritet za EU, događala se ona kod kuće ili u inostranstvu. Diskriminacija se javlja u mnogim oblicima. EU usko sarađuje s predstavnicima civilnog društva koji vode kampanju protiv diskriminacije. Evropska unija poziva sve vlade da osiguraju da zakoni i praksa ne sprječavaju legitimne i miroljubive napore na zaštiti ljudskih prava koji su u skladu s UN-ovom Deklaracijom o braniteljima ljudskih prava.

Evropska unija politički i finansijski podržava rad branitelja ljudskih prava. Evropska unija je za period od 2007. do 2013. godine osigurala 40 miliona eura za projekte branitelja ljudskih prava. Samo u ovoj godini, više od 150 branitelja ljudskih prava izloženih velikom riziku primilo je pomoć iz EIDHR (Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava). Evropska služba za vanjsko djelovanje i dalje je snažno predana zaštiti i pružanju podrške braniteljima ljudskih prava.

Države kandidati – Turska, Hrvatska*, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija* i Island+, zemlje Procesa stabilizacije i pridruživanja i potencijalni kandidati – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, članica EFTA-e i Evropskog ekonomskog prostora Norveška, kao i Ukrajina, Moldova, Armenija, Azerbajdžan i Gruzija, pridružuju se ovoj deklaraciji.

 

*Hrvatska i Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija i dalje učestvuju u Procesu stabilizacije i pridruživanja. + Island je i dalje član EFTA-e i Evropskog ekonomskog prostora.

Europa.ba