Održan prvi sastanak kolega sudija iz Haškog tribunala i iz BiH u Sarajevu

Prvi sastanak kolega sudija iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju  (ICTY) i iz Bosne i Hercegovine upriličen je juče u Sarajevu u okviru regionalnog projekta „Pravda i ratni zločini“, kojeg finansira Evropska unija, a implementira Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR).

„EU smatra predmete i procesuiranje ratnih zločina i ukidanje nekažnjivosti jednim od glavnih prioriteta“, kazao je u svom izlaganju Boris Iarochevitch, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH.

On je rekao da će, u okviru trajne podrške Evropske unije, mnogi sudovi biti opremljeni sa prostorijama za zaštitu svjedoka, uključujući audio, video i drugu opremu, ali i stručne uposlenike koji će podržati rad bh. kolega. „Bosna i Hercegovina je jedna od nekoliko zemalja korisnica ovog projekta zamišljenog kao regionalni, kako bi se postigla bolja suradnja i koordinacija između relevantnih pravnika u regionu, zajedno sa više sistematskom razmjenom najboljih praksi. Stoga je znanje i stručnost kolega iz Haaga od neprocjenjive vrijednosti, kao što je i znanje o domaćim sudskim postupcima ratnih zločina naših kolega iz OSCE-a.“

Projekat „Pravda i ratni zločini“ vrijedan je 4 miliona eura, a EU je u posljednjih šest godina ovaj sektor podržala sa više od 30 miliona eura.

Šef misije OSCE-a u BiH ambasador Gary  D. Robbins istakao je da projekat traje 18 mjeseci i da je usmjeren na jačanje domaćih kapaciteta u svjetlu skorog zatvaranja haškog tribunala, kada pravosudni organi BiH preuzimaju odgovornost.

„Projektu je prethodilo dugotrajno istraživanje, kako bi se prenijela znanja i iskustva iz Haaga na domaće pravosuđe u BiH.

Prema riječima italijanskog sudije Fausta Pocara, sastanak u Sarajevu je značajan korak naprijed u ostvarivanju saradnje između haškog tribunala i domaćih sudova.

„Haški tribunal je učinio istorijske korake u razmatranju ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, upotrebljavajući po prvi put u praksi sve norme Međunarodnog humanitarnog prava“, kazao je sudija Pocar koji je bio predsjednik  ICTY od 2005. do 2008. godine.

Sudija Haškog tribunala Bakone Justice Moloto je naglasio da je važno da sudije, pravnici i tužitelji koji rade na prostorima bivše Jugoslavije razmjene iskustva sa kolegama iz Haškog tribunala kako bi usaglasili sva pitanja koja su regulisana zakonom.

„Svrha sastanka je da usaglasimo sitne razlike statuta Haškog Tribunala i zakona u državama bivše Jugoslavije“, kazao je sudija Moloto.

Sudija Suda BiH Hilmo Vučinić je naglasio da kontakti i saradnja sa kolegama iz Haaga traju od osnivanja Tribunala. „Sudije iz Bosne i Hercegovine su često u Haškom tribunalu gdje pratimo suđenja. I sudije iz Haga su u više navrata dolazile u BiH, a imamo često sastanke i sa kolegama u Hrvatskoj i Srbiji kako bi razmijenili iskustva“, rekao je sudija Vučinić.

Europa.ba