Strategija EU za Dunavski region

Strategija Evropske komisije za Dunavski region, usmjerena na razvoj ogromnog privrednog potencijala i unapređenje ekoloških uslova,  prezentirana je danas u  Delegaciji Evropske unije u Sarajevu.

“Strategija pruža priliku za prekograničnu saradnju“, kazao je David Sweet, savjetnik generalnog direktora u Generalnoj direkciji za regionalnu politiku Evropske komisije, koji je predstavio projekat.

Sama strategija je obiman dokument u čijoj pripremi se pokušalo doći do konsenzusa o ključnim pitanjima za cijeli region povezan Dunavom. To je, prema njegovim riječima, jedinstven slučaj u svijetu.

Naglasak je i na prevenciji, recimo u zaštiti od poplava koje su nedavno uzrokovale goleme štete u regiji.

„Želimo smanjiti rizik od poplava“, rekao je Sweet i dodao da strategija nastoji unaprijediti kvalitet života, poboljašti institucionalne kapacitete i smanjiti moć organizovanog kriminala.

Ključna uloga ove strategije za 115 miliona stanovnika Dunavskog regiona je u unapređenju održivog saobraćaja, povezivanju energetskih sistema, zaštiti okoliša, očuvanju vodenih resursa i stvaranju povoljnog privrednog ambijenta.

Fokus strategije, koja treba doprinjeti boljoj povezanosti između različitih političkih područja  i koordinaciji između država, je na održivom rastu  i postizanju zacrtanih ciljeva do 2020. godine.

Strategijom je predviđeno stvaranje makro-regiona na najvišem nivou, kakav je stvoren u regionu Baltičkog mora koji je dao odlične rezultate.

Evropska komisija očekuje značajan doprinos ove strategije za gradnju bolje budućnosti Dunavskog regiona, jer je zasnovana na rješevanjima važnih pitanja, poput mobilnosti, energije, zagađenosti, poslova i sigurnosti.

Uostalom, nedavna katastrofa sa toksilčnim blatom u Mađarskoj je pokazala da zemlje moraju raditi zajedno.

Novinarima se obratio i Csaba Félegyházi, ataše za Eu iz Ambasade Mađarske u BiH i dodao kako će EU Strategija za Dunavski region biti jedan od prioriteta kada Mađarska  u januaru preuzme predsjedavanje Evropskom unijom.

„Planiramo nekoliko konferencija o ovom pitanju tokom aprila i juna“, rekao je Csaba i dodao da Mađarska učestvuje u 43 projekta Strategije Dunavske regije.

Za više informacija pogledati: http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperation/danube/index_en.htm

Europa.ba