Podrška trgovinskoj politici i izgradnja kapaciteta u BiH

BiH na raskršću ekonomskih integracija, naziv je konfenencije održane u Sarajevu u okviru projekta „Podrška trgovinskoj politici i izgradnja kapaciteta u BiH” (EU TPP2), koji finansira Evropska unija.

„Ovaj projekat koji pokrećemo danas uz doprinos Evropske unije bi u naredne dvije godine trebao pružiti podršku BiH u ispunjavanju potrebnih obaveza za trgovinske sporazume. Drago nam je što projekat započeo i fokusirati će se na izgradnju kapaciteta, što znači da će u BiH doći eksperti koji će trenirati naše stručnjake, posebno one iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te ih pripremiti da budu vješti pregovarači”, rekao je Johann Hesse, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH. Početna konferencija projekta je u Delegaciji EU u Sarajevu okupila međunarodne i domaće stručnjake. Projekat vrijedan dva miliona eura finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) 2008, pružajući podršku Bosni i Hercegovini u provedbi relevantnih reformi politika uključujući oblast vanjske trgovine. Provedba CEFTA-e sporazuma na regionalnom nivou i proces učlanjenja u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) su važni koraci u pravom smjeru integracija u EU za BiH. „Pokrećemo novi projekat i naš glavni cilj je da se pruži podrška Bosni i Hercegovini, konkretno glavnom korisniku Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa pri izradi i provedbi koherentne trgovinske politike”, rekla je novinarima Carmen Frattita, voditeljica projektnog tima EU TPP2.

„Ovaj projekat će omogućiti Bosni i Hercegovini da se osposobi za trku na svjetskom tržištu vezano za trgovinu”, rekao je Midhat Salić, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Također je dodao da su sve zemlje koje su na putu integracija ka EU imale ovakve projekte koji su im pomogli da značajnopovećaju svoju konkurentnost.

Europa.ba