EU podrška Upravi za indirektno/neizravno oporezivanje u BiH

U Banja Luci je održan sastanak koji označava početak projekta „Podrška Upravi za indirektno/neizravno oporezivanje BiH u daljem usklađivanju sa zakonodavstvom EU”, koji finansira Evropska unija iz programa IPA 2008 u vrijednosti od 2,375.000 eura.

Evropska unija će u naredne dvije godine finansirati ovaj projekat od vitalne važnosti za razvoj Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH, koji će omogućiti da svoj rad uskladi sa evropskim standardima. Projekat će implementirati austrijska Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj (AEI).

Prema riječima Maria Farrar-Hockley, šefice Odjeljenja u delegaciji EU za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave, projekat će u naredne dvije godine najviše biti fokusiran na carine.

„Time će se Upravi za indirektno/neizravno oporezivanje BiH dati podrška u ispunjavanju obaveza u skladu sa SSP-om”, kazala je Maria Farrar-Hockley. Gerald Ebinger, predstavnik AEI-a, izjavio je da se njegova država uključila u realizaciju Twinning  programa jer je „BiH za Austriju veoma važna s istorijske i geografske tačke kao veoma značajan strateški partner”.

„Austrija je ovdje da pomogne BiH da uskladi svoje zakonodavstvo u oblasti carinske i poreske politike sa propisima u Evropskoj uniji, da ih poboljša tako da bi mogli biti kompatibilni onima u Evropskoj uniji i to je zadatak koji ćemo mi ovdje imati i na kojem ćemo raditi”, kazao je Ebinger.

Također je dodao da u Austriji živi 130 hiljada ljudi iz BiH i to je jedan od razloga što su predstavnici BiH upravo Austriju, kao državu članicu EU izabrali za strateškog partnera.

Direktor UIO BiH Kemal Čaušević podjsetio je da  Evropska unija od 1996 podržava rad sektora carine i porezi (jer je uprava uspostavljena tek 2004 a do tada se radilo sa entiteskim carinskim upravama – CAFAO, TACTA podražava rad Uprave za indirektno oporezivanje.

„Twinning je treći projekat koji se realizira u okviru saradnje sa EU i njegov je cilj da naša poreska i carinska administracija bude ustrojena na način kako su ustrojene takve administarcije u zemljama EU”, kazao je Čaušević.

On se nada da će nakon završetka ovog projekta Vijeće ministara BiH biti u stanju da od 35 poglavlja koje svaka zemlja otvara u okviru pregovora za članstvo u EU, kao prvo poglavlje koje će otvoriti i zatvoriti biti ono koje se odnosi na carine i oporezivanje.

Čaušević je pojasnio da neće doći do donošenja novih zakona, već će se vršiti dopune i izmjene zakona kako bi se harmonizirali sa legislativom EU.

Europa.ba