Civilno društvo

Nezamislivo je imati demokratsko društvo bez razvijenog civilnog društva. Iz tog razloga juče je u Sarajevu održana konferencija „Osiguranje standarda kvaliteta za organizacije civilnog društva u BiH”, koja je okupila oko 150 učesnika. Prva konferencija ovog tipa ima za cilj promociju standarda kvaliteta, što postaje sve važnije kako bi se osigurala transparentnost i odgovornost u radu.

„Znamo da u smislu kvantiteta imamo mnogo organizacija, mislim između 8.000 i 10.000, ali problem je kvalitet. Šta hoću reći, ne slijedi se kvalitet rada NVO i zato je cilju konferencije danas da donese standarde, da pokaže neke standarde NVO ili organizacijama civilnog društva da bi se one mogle cetrtificirati kao privatne kompanije da dobiju ISO standrade i mislim da ćemo imati uticaj na razvoj civilnog društva kao cjeline u BiH. Izvještaj o napretku BiH koji je EC usvojila prije otprilike mjesec dana pokazuje da još postoje problemi u civilnom društvu. Postoji nedostatak podrške posebno na državnom nivou, nedostatk transparentnosti i takođe nekad su NVO izložene napadima”, poručio je na konferenciji otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Boris Iarochevitch.

EU će nastaviti podršku u gradnji demokratskog društva u BiH i njeno približavanje  evropskoj porodici.

„Civilno društvo bi trebalo biti preduvjet demokratije, zaštite ljudskih prava i ravnopravnosti”, rekla je Sadeta Škaljić, pomoćnica ministra u Ministarstvu pravde BiH.

„Organizacije civilnog društva su u porastu i to je dobro. BiH je na dobrom putu i imamo apsolutnu potporu EU”, rekla je Slavica Drašković savjetnica  TACSO-a BiH. (Tehnical Assistance for Civil Society Organisations).

Civilno društvo ima svoje mjesto, smatra Vinko Radovanović iz Saveza opština i gradova Republike Srpske.

„EU je nama zvijezda vodilja. Ovo je uvođenje evropskih standarda u rad nevladinog sektora u BiH”, rekao je Radovanović.

Europa.ba