Evropske prijestolnice kulture u 2011. godini

Turku (Finska) i Tallinn (Estonija) će biti evropske prijestolnice kulture u 2011. godini. Program zvanično započinje 1. janura u Tallinnu i 15. januara u Turkuu, a mnoga događanja održati će se tokom godine. Androulla Vassiliou, članica Evropske komisije zadužena za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade izjavila je: „Oduševljena sam svečanostima najavljenim za otvorenja u Turkuu i Tallinnu. Događaj Evropska prijestolnica kulture jedan je od najprestižnijih inicijativa Evropske unije vezanih uz kulturu. Inicijativa je pokazala potencijal u smislu otvaranja novih radnih mjesta, urbane obnove i kreativnosti, kao i svoje privlačnosti na evropskom nivou. Objema prijestolnicama kulture želim mnogo uspjeha!”

Svečanost otvorenja u Tallinnu održati će se na staru godinu uz veliki javni koncert i vatromet. Za Tallinn su u 2011. planirana brojna kulturna događanja: niz izložbi, koncerata i događanja uživo održat će se tokom godine a budući da grad leži na obali mora, mnoga će biti vezana uz tu temu.

Turku će svoje svečanosti otvoriti 15. januara uz veliku priredbu na otvorenom na obalama rijeke koja teče kroz grad. Ta će svečanost postaviti scenu za opsežan kulturni program koji bi taj finski grad trebao obasjavati tokom cijele 2011. godine.

Evropska prijestolnica kulture jedno je od najprominentnijih kulturnih događanja u Evropi. Prijestolnice se biraju temeljem kulturnog programa koji mora sadržavati evropsku dimenziju, uključivati javnost, biti privlačan na evropskom nivou i uklapati se u dugoročni razvoj grada. To je takođe izvrsna prilika da gradovi promijene svoj imidž, pozicioniraju se na karti svijeta, privuku više turista i promisle o svom razvoju kroz kulturu. Titula ima dugoročni učinak ne samo u pogledu kulture već i u socijalnom i ekonomskom pogledu kako za grad tako i za okolno područje. Tako je na primjer jedna studija pokazala da se broj turista koji posjete grad i ostanu barem jednu noć u prosjeku povećao za 12% u odnosu na godinu prije godine u kojoj je grad nosio titulu; ta je brojka iznosila čak 25% za Liverpool u 2008. i Sibiu (Rumunija) u 2007. godini.

Nakon Turkua i Tallinna u 2011. godini, sljedeće prijestolnice kulture bit će Guimarães (Portugal) i Maribor (Slovenija) u 2012., Marseille (Francuska) i Košice (Slovačka) u 2013., Umeå (Švedska) i Riga (Latvija) u 2014., te Mons (Belgija) i Plzeň (Republika Češka) u 2015. godini.

Dodatne informacije dostupne su na: http://www.tallinn2011.ee/eng http://www.turku2011.fi/en http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc413_en.htm  

Europa.ba