Stefano Sannino, zamjenik generalnog direktora u Generalnoj direkciji Evropske unije za proširenje u posjeti Bosni i Hercegovini

Stefano Sannino, zamjenik generalnog direktora u Generalnoj direkciji Evropske unije za proširenje dolazi u prvu posjetu Bosni i Hercegovini od 23. do 28. januara. U toku posjete, gospodin Sannino će se sastati s članovima Predsjedništva BiH i čelnicima bh. političkih stranaka u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru radi političkih konsultacija na visokom  nivou o ključnim pitanjima u vezi odnosa BiH i EU, te reformama koje su potrebne za BiH na njenom putu evropskih integracija.

Gospodin Sannino će takođe 25. januara prisustvovati konferenciji ”Jadransko jonska makroregija most ka EU”. Konferencija, čiji su domaćini ministarstvo vanjskih poslova BiH i Italije, će pružiti priliku za uključivanje u otvorene debate o Strategiji za Jadransko-jonsku makroregiju s posebnim naglaskom na njene prednosti za regiju Zapadnog Balkana.

Uoči posjete, gospodin Sannino je izjavio: ”Uvjeren sam da će političko vodstvo BiH pokazati političku volju za postizanje konsenzusa u cijeloj zemlji i vratiti zemlju natrag na put reformi i napretka koji vodi ka integraciji u EU. Sa svoje strane, EU je spremna da nastavi pružati podršku nastojanjima vlasti da krenu naprijed na putu ka EU. Budućnost BiH je zasigurno u okviru EU.”

***

Stefano Sannino se pridružio Evropskoj komisiji u 2002. godini kao savjetnik za vanjske odnose i trgovinu u Kabinetu predsjednika Romana Prodija. U tom svojstvu, on je bio i predstavnik predsjednika (Sherpa) u G8. Godine 2005. imenovan je za direktora za platformu kriza i predstavnika u političkom i sigurnosnom odboru, u okviru Generalne direkcije za vanjske odnose. Od 2006. do 2008. je bio raspoređen u Ured italijanskog premijera kao glavni savjetnik za EU i međunarodne poslove i G8 Sherpa. Vratio se u Komisiju u 2008. kao direktor za Latinoameriku, a 2009.godine je imenovan za zamjenika generalnog direktora u Generalnoj direkciji za vanjske odnose zadužen za Aziju i Latinoameriku. U 2010. je postao zamjenik generalnog direktora u Generalnoj direkciji za proširenje.

Prije svoje karijere u Komisiji, gospodin Sannino je imao razne pozicije u Italijanskom ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu vanjske trgovine. Među ostalim poslovima, bio je zamjenik šefa Misije u Italijanskoj ambasadi u Beogradu (1993.-1995.) i ambasador-šef Misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u Saveznoj Republici Jugoslaviji (2001.-02.).

Posjeduje diplomu iz političkih nauka (unverzitet u Napulju), a tečno govori engleski, francuski i španski jezik.

Europa.ba