Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije – podrška energetskoj strategiji na lokalnom nivou

Znanje o pitanjima obnovljive energije i energetske efikasnosti u lokalnim administracijama Jugoistočne Evrope je na veoma niskom nivou, a u Bosni i Hercegovini, prema rezultatima istraživanja provedenog u okviru projekta ENER SUPPLY (Energy Efficiency Renewables – Supporting Policies at the Local Level for Energy), situacija je još lošija nego u ostalim zemljama.

„Cilj ENER SUPPLY projekta je da se pomogne zaposlenima u lokalnim administracijama (općinama i kantonima) da razumiju pitanja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u kontekstu lokalnog razvoja.”, rekao je direktor Regionalnog centra za edukaciju i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu (REIC) Azrudin Husika.

Prema njegovim riječima, u projekat je u našoj zemlji uključen Srednjobosanski kanton. Ovaj kanton je izabran jer ima značajan potencijal u obnovljivoj energiji u odnosu na ostale dijelove BiH, te je daleko ispred ostalih u korištenju tih potencijala.

„Nivo korištenja do kojeg je došao SBK povlači za sobom i probleme koje ostali nemaju, a mi im možemo pomoći da prevaziđu te probleme”, kazao je Husika.

ENER SUPPLY je međunarodni projekat koji se implementira u 11 zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope i svaka od uključenih država je izabrala jedno područje na kojem će provoditi projekat. Vrijednost projekta u Bosni i Hercegovini je 99.000 eura, od čega Evropska komisija finansira 85 posto, a ostatak sredstava od 15 posto obezbijedio je REIC iz vlastitih izvora.

Projekat je podržalo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH jer je ovaj projekat dio mnogo šireg evropskog projekta za integralno upravljanje obalnim područjem čija je vrijednost preko 100 miliona dolara.

Prema riječima šefa Odjela za zaštitu okoline MVTEO BiH Senada Oprašića, rezultati istraživanja u okviru ENER SUPPLY biće inkorporirani u dokument o integralnom upravljanju u obalnom području koji će kada se ratificira biti obavezujući međunarodni dokument za BiH.

Europa.ba