Prezentirano 10 novih projekata za podršku u razvoju demokratije i ljudskih prava u BiH

Deset novih projekata za podršku u razvoju demokratije i ljudskih prava u BiH predstavljeno je danas u zgradi Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini u Sarajevu.Program koji pokriva cijelu BiH, finansira Evropska Unija u okviru Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

Gordana Šuvalija, voditelj projekta za EIDHR, gender, nauku i istraživanje pri sektoru operacija Delegacije EU u BiH, istaknula je kako se radi o podršci od 1,2 miliona eura. Do sada je EU u oko 111 projekata uložila 7,7 miliona eura, što se smatra značajnim doprinosom nevladinom sektoru.

“EIDHR je u početku bio inicijativa, a sada je instrument, a uspostavljen je 1994. godine”, rekao je na konferenciji Vladimir Pandurević, voditelj projekta za EIDHR, omladinu i kulturu pri sektoru operacija Delegacije EU u BiH.

On je naglasio da država ne treba davati saglasnost za implementaciju projekata, te ukazao da se radi o nevladinim i neprofitabilnim organizacijama.

Prema njegovim riječima, visina sredstava za projekte iznosi od najmanje 50.000 eura do maksimalnih 150.000 eura, a ugovori se moraju striktno poštovati i naposlijetku predstaviti kroz detaljne izvještaje.

Najveći korisnik projekta je Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije, iz kojeg su se prisutnima na konferenciji obratili Mariana Hadžijusufović i profesor Zdravko Grebo, ukazujući prije svega na važnost ovakvih projekata.

“Imamo oko 300 magistara, ne samo u BiH već i regionu, od čega veliki broj asistenata na fakultetima, docenata i tri ambasadora”, kazao je profesor Grebo i dodao kako je novac EU uložen  u ovakve projekte očito polučio dobar rezultat.

Nove projekte su još prezentirali Centar civilnih inicijativa, Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj, Biro za ljudska prava, Zdravo da ste, Udruženje za poduzetništvo i posao LINK, VESTA, Svjetionik, Mozaik i Centar za razvoj i podršku CRP.  

Novi poziv za predaju projekata objavljen je 23. decembra 2010. godine, a prezentacija poziva će biti upriličena u Sarajevu i Banjoj Luci.

Europa.ba