EU podrška upravljanju migracijama

Bosna i Hercegovina je za godinu dana, koliko se provodi Twinning projekat podrške učinkovitom upravljanju migracijama, napravila veliki napredak, izjavio je jučer u Sarajevu voditelj projekta Bert Van Hoorn iz  Službe za imigraciju i naturalizaciju, pri Ministarstvu pravde Kraljevine Holandije.

G. Van Horn je na obilježavanju prve godišnjice pokretanja projekta, rekao kako projekt obuhvata tri komponente: prve dvije obuhvataju analizu postojeće situacije i edukaciju službenika, dok se treća odnosi na vizni režim i sprečavanje nelegalnih aktivnosti povezanih sa borbom protiv trgovine ljudima i krijumčarenje ljudi.

„Jedan od rezultata ovoga projekta je i vizna liberalizacija za građane BiH”, rekao je Van Hoorn, dodajući da je ovo veliki uspjeh ove zemlje, kao i usvajanje novih zakona te pravilnika koji se tiču borbe protiv trgovine ljudima.

On je istakao kako nema značajnijih poteškoća u provođenju ovog projekta za koji je predviđeno da će trajati 18 mjeseci, a koji se finansira iz IPA fonda Evropske unije u iznosu od 750.000 eura, a provode ga službe za imigraciju i naturalizaciju Holandije i Danske.

„Jako sam zadovoljan saradnjom sa bh. institucijama, ali razumijem da proces prilagođavanja pravnog okvira BiH evropskoj pravnoj tekovini nije jednostavan i da ponekad ima poteškoća”, istakao je Van Hoorn.

Twinning projekat pruža podršku Ministarstvu sigurnosti, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice i drugim nadležnim organima u učinkovitom upravljanju migracijama u BiH.

„Činjenica je da BiH u svojoj historiji nije imala puno posla kad su u pitanju azil i ilegalne migracije, to je nešto s čim se susrećemo u zadnjih desetak godina što podrazumijeva da smo morali da odgojimo jednu novu generaciju pravnika i kriminalista koji će se baviti ovim pitanjima”, rekao je pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo.

On je rekao da nakon ukidanja viza za građane BiH nije došlo do povećanog broja zahtjeva naših građana za azil u zemljama EU. Zabilježen je samo jedan slučaj u Švedskoj, gdje je 12 građana BiH prethodno zatražilo azil.

„Građani BiH su se, od ukidanja viza pa do sada, pokazali kao vrlo disciplinovani građani koji neće praviti probleme u EU kao što je, nažalost, bio slučaj sa nekim drugim zemljama iz regiona”, kazao je Rizvo.

Europa.ba