Priravnost za slučaj katastrofe – PPRD South organizuje radionicu i simulacijsku vježbu

Program prevencije, pripravnosti i odgovora na prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane djelovanjem čovjeka kojeg finansira EU (PPRD South), organizuje drugi radni seminar i simulacijsku vježbu na temu „Operativno planiranje”, u Splitu u Hrvatskoj, u periodu od 31. januara do 4. februara 2011. godine. Oko 30 rukovodilaca sektora za vanredne situacije pri službama civilne zaštite iz Albanije, Alžira, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Egipta, Izraela, Jordana, Libana, Crne Gore, Maroka, Palestinske oblasti, Tunisa i Turske okupiće se u Splitu kako bi se upoznali sa metodologijom i sredstvima za planiranje i iznalaženje najboljih načina predupređivanja potencijalnih vanrednih situacija i pripreme za slučaj katastrofe. Bosnu i Hercegovinu predstavljaće Milivoje POPOVIĆ i  Leo TVRTKOVIĆ.

Radni seminar će 31. januara otvoriti generalni direktor Državne uprave za zaštitu i spasavanje, Damir Trut, i Paul Vandoren, šef Delegacije Evropske unije u Republici Hrvatskoj. U prvom dijelu seminara, Tomislav Vuko, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske vatrogasne zajednice, izvršiće analizu šumskih požara u Hrvatskoj u sezoni 2010. godine.

Operativno planiranje predstavlja „zlatnu nit” poveznicu između strategije i izvršenja. U svrhu efektivnosti, operativno planiranje je potrebno vršiti znatno prije moguće krizne situacije. U trenutku javljanja rizika visokog stepena, službe civilne zaštite koriste „operativno planiranje” kao mjeru pripravnosti s ciljem svođenja gubitaka na najmanju moguću mjeru i ograničavanja štetnih poljedica po stanovništvo. Plan koji nastane kao rezultat ovog procesa mora jasno definisati koje aktivnosti je potrebno preduzeti u vanrednim situacijama, ko ih treba preduzeti, kada i gdje, a u vezi sa evakuacijom stanovništva, pružanjem zdravstvenih usluga i obezbjeđenjem zaštite, vode za piće i hrane, ponovnim uspostavljanjem elektroentergetske i telekomunikacione  mreže, itd.

Po završetku trodnevnog teoretskog kursa i dvodneve terenske vježbe, učesnici će biti osposobljeni da vode proces oprativnog planiranja, identifikuju kritične faktore i prioritete za djelovanje, definišu zadatke i zaduženja. Tokom vježbe, učesnici će se naći u situaciji nekontrolisanog požara visokog rizika u ekstremnim klimatskim uslovima, što je na Mediteranu sve češći slučaj. Podijeljeni u 4 tima, zadatak učesnika biće da analiziraju potrebne resurse za  obezbjeđivanje šumskog područja i izrade plan za vanredne situacije uz koordinaciju različitih organizacija koje učestvuju u takvoj aktivnosti.

Šumski požari predstavljaju izrazito ozbiljan problem za službe civilne zaštite na Mediteranu. Prema procjenama WWF-a, 50.000 šumskih požara godišnje u prosjeku unište između 600.000 i 800.000 hektara šume, što praktično odgovara površini ostrva Krit i Korzika, odnosno 1.3%-1.7% ukupne šumske površine Mediterana. Nedavni požar na planini Karmel u Izraelu – koji je odnio 41 ljudski život, uništio preko 5.000 hektara šumskog zemljšta, na milione stabala i desetine kuća, prisilio je na evakuaciju više od 15.000 ljudi i uzrokovao štetu koja se procjenjuje na više od 400 miliona evra – svjedoči o važnosti postojanja međunarodne podrške i koordinacije između službi civilne zaštite u saniranju ovakvih katastrofa.

Kontakt osoba: Alessandro Candeloro, +39 349 0850931, info@euromedcp.eu

Osnovne informacije o programu PPRD South

Europa.ba