Podrška državnoj službi kroz EU twinning projekat

Evropskoj uniji je izuzetno važno da svaka zemlja članica ima nezavisnu i profesionalnu državnu službu, izjavila je danas Maria Farrar-Hockley, šefica Odjela za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini, na konferenciji u Sarajevu kojom je označen završetak jednogodišnjeg projekta „Jačanje sistema upravljanja ljudskim potencijalima u oblasti obuke državnih službenika kroz twinning”.

„U procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji,  javna uprava i zvaničnici će biti suočeni sa velikim zadatkom  implementiranja evropskog zakonodavstva. Ako nisu dovoljno obučeni, cijeli proces će biti otežan”, rekla je Farrar-Hockley.

EU je za ovaj twinning projekat obezbijedila 500.000 eura iz IPA fondova, a kroz obuku je prošlo 46 službenika iz 34 institucije BiH. Oni su stekli zvanje menadžera obuke, odnosno na sebe će preuzeti trening ostalih državnih službenika u BiH.

„Važno da se u Izvještaju o napretku, Evropske komisije za 2010. godinu, navodi da je Agencija za državnu službu BiH dosta napredovala u izgradnji kapaciteta ali je još potrebno dosta ulagati i raditi i nadam sa da će Izvještaj za 2011. godinu biti još pozitivniji”, kazala je Farrar-Hockley.

Finski institut za javno upravljanje HAUS je osigurao iskusne i kvalificirane stručnjake koji su obučavali državne službenike iz BiH.

„Želimo biti potpora na vašem putu ka EU”, kazao je učesnicima konferencije ambasador Finske u BiH Ari Heikkinen i dodao da približavanje teče, ali da se proces mora ubrzati. Vođa projekta ispred EU twinning partnera Ari Sihvola je napomenuo da je

„Vještine i tehnike je lako savladati, ali koncept i način razmišljanja je teško prihvatiti” i dodao da će to donijeti rezultate na duge staze.

Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH je poručio kako će službenici koju su upravo okončali trening, razviti sistem obuke za instituciju u kojoj rade, kao i akcioni plan provođenja.

„Države članice kao i one koje teže ulasku u EU ulažu značajna sredstva u kontinuiranio usavršavanje svojih službenika”, rekao je Zdravko Kujundžija, šef odsjeka za obuku u Agenciji za državnu službu BiH te dodao da ako želi članstvo u EU, Bosna i Hercegovina mora ulagati u razvoj i usavršavanje državnih službenika.

Europa.ba