Borba protiv cyber kriminala

„Za manje od dvije decenije Internet je postao ključni element naših života – danas ga koriste milioni i otvara do sada nepoznate mogućnosti komunikacije i povezivanja s ljudima diljem planete. Ali njegovo brzo neregulisano širenje također otvara put mnogim zloupotrebama, koji prijete ključnim infrastrukturama, društvu, preduzetništvima i građanima”, istakla je Marie Farrar-Hockley, šefica Odjeljenja za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini na seminaru pod nazivom „Cyber kriminal- uloga agencija za provođenje zakona i pružaoca usluga” održanog 27. januara u Sarajevu. Seminar je organizovao projekat „Tehnička podrška Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH (RAK)” koji finansira Evropska unija.

Prema riječima Marie Farrar-Hockley, Evropska unija visoko vrednuje slobodu medija i slobodu govora, a nezavisnost regulatora predstavlja jedan od najviših standarda EU u ovoj oblasti. Upravo zbog toga, EU daje podršku RAK-u kroz projekat izgradnje kapaciteta koji ima za cilj usklađivanje propisa u Bosni i Hercegovini sa evropskim standardima u elektronskim komunikacijama i koji treba da osigura učinkovitu implementaciju zajedničke stečevine u polju elektronskih komunikacija.

Projekat je vrijedan skoro milion eura finansira se kroz Predpristupni fond  Evropske unije.

„Najbolje prakse u EU za borbu protiv cyber kriminala zasnovane su na pružanju najbolje moguće podrške i resursa organima za provođenje zakona”, kazao je profesor sa Univerziteta u Londonu Ian Walden, koji je učesnicima seminara održao uvodno predavanje o cyber kriminalu.

Najčešći oblici kriminala u virtuelnom prostoru su virusi, odnosno slanje softvera koje kompromitira integritet računara. Pored toga, kompjuteri su dobro sredstvo za razmjenu nelegalnih materijala kao što je piratizovana muzika, filmovi ili opsceni materijali. Što se obima tiče, glavni problem je krađa sadržaja, a što se tiče vrijednosti, najčešći oblik je krađa identiteta korisnika, odnosno novca.

„Imamo dva načina borbe protiv toga, jedan je da sami korisnici imaju najnoviji softver sa svim zaštitama protiv virusa, a drugi je da nas oni koji nam pružaju usluge pristupa internetu, zaštite od takvog kriminala”, kazao je profesor Walden.

„Regulatorna agencija za komunikacije ima određene mogućnosti za borbu protiv ove vrste kriminala, međutim to je daleko ispod onoga što je potrebno i što se treba uraditi kada BiH postane članica EU, stoga i ovaj IPA projekat služi jačanju kapaciteta RAK-a u zaštiti korisnika kompjutera od cyber kriminala”, istakao je generalni direktor RAK-a Kemal Huiseinović i dodao da zakonodavne, policijske i istražne institucije također moraju dati podršku RAK-u.

Europa.ba