EU prepoznaje jake razvojne kapacitete regije Hercegovina

„Evropska unija u potpunosti prepoznaje veliki razvojni potencijal regije Hercegovina, kao i konkurentnost, biznis i kulturu poduzetništva ovog područja”, rekao je Boris Iarochevitch, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH na početku Ekonomskog foruma poslovne zajednice hercegovačke regije.

Konferencija na kojoj se diskutovalo o razvojnim putevima regiona, te komparativnim prednostima, problemima i pretpostavkama održana je u Mostaru 31. januara. Pored Borisa Iarochevitcha, gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, čiji je ured bio i domaćin skupa, na forumu su učestvovali načelnici svih hercegovačkih općina, te privrednici iz Hercegovine. U organizaciji skupa je, uz gradonačelnika Mostara, učestvovala i Regionalna agencija za razvoj REDAH.

Obraćajući se novinarima otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, Boris Iarochevitch izjavio je da su u BiH političke teme zasjenile ključna ekonomska pitanja. 

„To treba prestati jer konačno je došlo vrijeme da se fokusiramo na ekonomiju. Evropska unija je uključena u reformske procese koji se odvijaju u BiH. Susjedna Hrvatska je dosta napredovala i želimo da se isti napredak dešava i u BiH”, istakao je Iarochevitch.

Član njemačkog Bundestaga koji obavlja i funkciju potpredsjednika Komisije za suradnju između Njemačke i BiH Josip Juratović, obratio se prisutnima i između ostalog, naglasio da su zbog nedostatka adekvatne regulative za stimulaciju poslovnog ambijenta, njemački investitori jos uvijek nedovoljno zainteresovani za Bosnu i Hercegovinu.

Na forumu je istaknuto kako BiH ima veliki broj mladih perspektivnih ljudi koji ulaze na tržište rada, što znači da se opštine sa lokalnog nivoa trebaju angažovati na privlačenju investicija i zadržavanju mladih stručnjaka, i ta inicijativa se mora odvijati od regionalnih prema državnom nivou.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izrazio je nadu da će skup u Mostaru rezultirati prijedlozima za zaustavljanje daljeg privrednog pada regije Hercegovina kao i koordiniranim i efikasnim naporima da se privuku evropske investicije kako bi se mogao osloboditi veliki ekonomski potencijal regije.

Europa.ba