U Sarajevu potpisan Sporazum o finansiranju prvog dijela Državnog programa IPA komponente: Podrška u tranziciji i institucionalnoj izgradnji, za 2010. godinu

Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Boris Iarochevitch i direktorica Direkcije za evropske integracije i državna koordinatorica za IPA-u Nevenka Savić potpisali su, u srijedu, u Sarajevu Sporazum između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije o finansiranju prvog dijela Državnog programa IPA komponente: Podrška u tranziciji i institucionalna izgradnja za 2010. godinu.

Državni program vrijedan 92, 28 miliona eura sastoji se od 16 projekata.

„Struktura programa prati godišnji Izvještaj EU o napretku BiH. Programi u okviru IPA predstavljaju dio naše podrške BiH u procesu pridruživanja i integraciji Bosne i Hercegovine u EU istakao je Iarochevitch i dodao da je oko 100 miliona eura dato ili alocirano Bosni i Hercegovini u protekloj godini.

„Fokusirali smo se na dvije glavne oblasti unutar ovog programa: vladavinu prava i anti krizne mjere. Vladavina prava predstavlja najvažniji prioritet za EU kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana i unutar ove oblasti želio bih izdvojiti projekte osmišljene da pruže pomoć policiji, razvoju policijskih snaga, te obezbijede podršku anti kriznim mjerama, anti korupcijskoj strategiji i reformi sudskog sistema u BiH” istakao je Iarochevitch.

Uspostava agencije za borbu protiv korupcije bio je jedan od zahtjeva za liberalizaciju viznog režima prošle godine. EU će obezbijediti podršku radu Agencije i implementaciji anti- korupcijske strategije kao i anti-korupcijskom Akcionom planu u BiH. Kada je u pitanju podrška borbi protiv krize, nakon 40 miliona eura dodijeljenih u prethodnom programu EU će dodatno obezbijediti još 50 miliona eura kao podršku infrastrukturnim projektima u BiH u paketu za 2010. godinu.

„Sveukupno tih 90 miliona eura za anti krizne projekte koje finansira IPA predstavljaće podršku za dobijanje oko 500 miliona kredita i bespovratnih sredstava od međunarodnih finansijskih institucija”, rekao je Iarochevitch. Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije i državna koordinatorica za IPA-u, pojasnila je detalje Državnog programa:

“Alokacija IPA sredstava izvršena je u skladu sa četiri prioritetne ose Višegodišnjeg indikativnog programa, a to su politički kriteriji, ekonomski kriteriji, sposobnost preuzimanja obaveza za članstvo i EU programi podrške Bosni i Hercegovini.

Također je dodala da je 31,9 miliona eura alocirano za ispunjavanje političkih kriterija što obuhvata devet projekata, zatim 45, 6 miliona za ispunjavanje ekonomskih kriterija, što uključuje i paket za prevazilaženje ekonomske krize sa dva projekta. Treći dio od 8,3 miliona eura alocirano je za tri projekta podrške preuzimanju obaveza za članstvo i četvrti dio od 6,4 miliona eura namijenjen je podršci učešću Bosne i Hercegovine u programima zajednice. Od šesnaest projekata najveći u iznosu 193, 1 milion eura odnosi se na obnovu i izgradnju infrastrukture voda, otpadnih voda i čvrstog otpada u BiH.

Više informacija o podršci Evropske unije- u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) dostupno je na:

http://ec.europa.eu/enlargement/potential-candidates/bosnia_and_herzegovina/financial-assistance/index_en.htm

Europa.ba