Borba protiv poplave, najučestalije elementarne nepogode na Mediteranu

15-17. februar 2011, Istanbul, Turska

Istanbul, grad koji je u proteklom period platio najvišu cijenu poplava u broju žrtava, biće domaćin važnog radnog seminara o rizicima od poplave, koji će se održati od 15. do 17. februara u organizaciji Programa za prevenciju, pripravnost i odgovor na elementarne i čovjekovom rukom izazvane nepogode (PPRD South), koji finansira EU u iznosu od 5 miliona evra.

40 stručnjaka u oblasti saniranja rizika od poplava iz organizacija civilne zaštite i ministarstava iz Albanije, Alžira, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Egipta, Izraela, Italije, Jordana, Libana, Crne Gore, Maroka, Palestinske teritorije, Slovenije, Tunisa i Turske okupiće se na trodnevnom seminaru na kojem će govoriti o poukama iz posljednjih poplava koje su zadesile region, informisati se o najboljim načinima saniranja rizika od poplava i razmotriti moguća rješenja u pogledu ublažavanja slabosti mediteranskih zemalja kada se nađu pred takvom nepogodom velikih razmjera. U ime Bosne i Hercegovine, na seminaru učestvuje Almir Beridan iz Sektora za zaštitu i spasavanje pri Ministarstvu bezbjednosti.

Mehmet Ersoj (Mehmet Ersoy), generalni direktor Predsjedništva za saniranje nepogoda i vanredne situacije Turske, zajedno sa Havijerom Menendezom Bonilom (Javier Menendez Bonilla), šefom Sektora za operacije pri Delegaciji Evropske unije u Turskoj, otvoriće seminar 15. februara. U radnom dijelu, analiziraće se različite vrste poplava koje pogađaju mediteranske zemlje (bujične, riječne i priobalne) i glavni razlozi sve veće izloženosti poplavama: nekontrolisano širenje urbanih područja na plavna područja, gradnja na strmom zemljištu, krčenje šuma i promjena namjene zemljišta, čime se smanjuje vodni kapacitet i ubrzava klizanje zemljišta kod jakih kiša.

Učesnici će razmatrati postojeće metodologije za smanjenje uticaja poplave na čovjeka, prirodu, kulturnu baštinu i privredu. Biće informisani o Direktivi EU o poplavama i instrumentima za procjenu rizika od poplave, mapama rizika i planovima saniranja. Mješoviti istraživački centar Evropske komisije govoriće o najnovijim kretanjima u oblasti predviđanja poplava i sistemima ranog upozoravanja, gdje će u žiži razmatranja biti bujične poplave kao najopasnija elementarna nepogoda na Mediteranu. U stvari, usljed velike rušilačke sile i kratkog vremenskog perioda od jake kiše do bujične poplave, djelotvoran odgovor je uvijek veoma teško iznaći.

Na kraju, tokom praktičnih vježbi, učesnici će proći kroz simulaciju cjelokupnog procesa procjene rizika od poplave, mapiranja i planiranja adekvatnih mjera saniranja, a cilj je pomoći da se ublaže posljedice ove elementarne nepogode.

Prema podacima iz baze podataka EMDAT Disaster, poplave su i dalje najučestalija elementarna nepogoda na Mediteranu. U periodu 1990 – 2010, poplave su činile 35% svih elementarnih nepogoda u mediteranskom regionu (Albanija, Alžir, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kipar, Egipat, Francuska, Grčka, Izrael, Italija, Jordan, Liban, Libija, Malta, Crna Gora, Maroko, okupirana palestinska teritorija, Slovenija, Španija, Sirija, Tunis i Turska). Tokom posljednjih 20 godina, 210 poplava pogodilo je 22 zemlje i 3.220.000 stanovnika; odnijele su 4.250 života i načinile ukupnu ekonomsku štetu od 25 milijardi evra.

Zemlje južnog i istočnog Mediterana bilježe najveći broj ugašenih života: 3.820 žrtava uglavnom iznenadnih bujičnih poplava gusto naseljenih urbanih područja izgrađenih u plavnim zonama, dok zemlje sjevernog Meditarana (Italija, Francuska, Španija, Grčka, Slovenija i Albanija) bilježe najveću ekonomsku štetu od 21.400 milijardi evra, najvećim dijelom uzrokovanu bujičnim poplavama turističkih priobalnih gradova izgrađenih bez adekvatne zaštite, ili riječnim poplavama ravnica sa promijenjenom namjenom: šuma i šumsko i poljoprivredno zemljište pretvoreni su u komercijalno i industrijsko zemljište.

Kontakt: Alesandro Kandeloro (Alessandro Candeloro), +39 349 0850931, acandeloro@euromedcp.eu

 

Osnovne informacije o programu PPRD South

PPRD South je trogodišnji program u vrijednosti od 5 miliona evra za čiju je koordinaciju zadužen konzorcijum na čelu sa italijanskom Službom civilne zaštite u saradnji sa državnim službama civilne zaštite iz Alžira, Egipta, Francuske i Međunarodnom strategijom Ujedinjenih nacija za ublažavanje katastrofa (UNISDR).

PPRD South predstavlja treću fazu Evro-mediteranskog programa civilne zaštite kojeg finansira EU, a koji je pokrenut 1998. godine. Imajući u vidu iskustva stečena tokom prethodnih programa, petogodišnjeg oglednog programa i programa „Most”, čiji je cilj jačanje političkog povjerenja  između partnerskih službi civilne zaštite, svrha programa PPRD South jeste doprinos razvoju boljih kapaciteta za prevenciju, pripravnost i odgovor, kako na međunarodnom, tako i nacionalnom i lokalnom nivou, kroz bolju institucionalnu saradnju između EU i zemalja Balkana i Mediterana. Cilj je takođe i uspostavljanje bližih veza sa Mehanizmom civilne zaštite EU – skupom mehanizama za saradnju koje je uspostavila Evropske komisije radi omogućavanja adekvatne pripravnosti i djelotvornog odgovora u slučaju katastrofe – i između samih zemalja.

PPRD South, između ostalog, organizuje i seriju radnih seminara za osposobljavanje na temu najčešćih i najrazornijih katastrofa u mediteranskom području – zemljotresi, poplave, suše, plimni talasi, požari i industrijske nesreće –  te kroz pet oglednih projekata radi na razvoju državnih i regionalnih atlasa rizika, organizuje studijske posjete i pružanje tehničke pomoći, organizuje obuke i simulacijske vježbe sa naglaskom na „saniranju kriznih situacija”, „operativnom planiranju“ i „korištenju novih tehnologija”, i jača informisanost i svijest populacije Mediterana o izloženosti rizicima, prevenciji i odgovoru na krizne situacije. Za kraj 2011. godine planira se održavanje posljednje simulacijske vježbe odgovora na katastrofu, uz učešće snaga zaduženih za saniranje krize iz svih zemalja partnera u okviru programa PPRD South.

Europa.ba