Potpisivanje ugovora o grantovima namijenjenim II fazi projekta izgradnje sistema sakupljanja otpadnih voda u opštini Bijeljina i projektu izgradnje petlje Mahovljani

Direktor kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (European bank of Reconstruction and Development – EBRD), u BiH Giulio Moreno, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, Mićo Mićić, načelnik opštine Bijeljina i Dušan Topić, direktor Auto-puteva RS, potpisali su u utorak ugovor o grantovima za projekat izgradnje sistema sakupljanja otpadnih voda u opštini Bijeljina faza II, i projekat izgradnje petlje Mahovljani.

Ugovor je potpisan u prisustvu predstavnika Delegacije Evropske unije u BiH  i ambasade Švedske u BiH, te  uz prisustvo predstavnika Vlade RS-a i opštine Bijeljina.

„Danas smo govorili o sredstvima finansiranja u iznosu od oko 8, 5 miliona eura iz IPA fondova, ali tokom narednog dvogodišnjeg perioda Evropska unija će obezbijediti oko 90 miliona eura grantova za različite infrastrukturne projekte”, izjavio je Boris Iarochevitch, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH.

Ti fondovi će se, pojasnio je Iarochevitch, koristiti uporedo s kreditima iz različitih međunarodnih finansijskih institucija.

„Također podržavamo projekte u oblasti zaštite životne okoline, ali smo posebno zainteresovani za infrastrukturne projekte: izgradnju auto-puteva i željeznica”, istakao je Iarochevitch dodajući da nova trogodišnja strategija EU od 2011 – 2013. godine uključuje vrijedne infrastrukturne projekte.

Giulio Moreno, direktor EBRD za BiH zahvalio se Evropskoj uniji na grantu koji su obezbijedili za projekat u Bijeljini i Mahovljanima u iznosu od 11, 5 miliona eura i 500 000 eura za izradu projektne dokumentacije.

„Da nije ovih grantova EBRD ne bi mogao finansirati ove projekte. Predviđeno je da se uloži 21 milion eura u Mahovljane i 12 miliona eura u Bijeljinu. Projekat u Mahovljanima jako dobro napreduje, a prva faza u Bijeljini je već okončana”, rekao je Moreno.

On je istakao da je EBRD u potpunosti posvećena pružanju dalje podrške za izgradnju infrastrukture i komunalnog sektora u BiH.

“Danas sam sa premijerom Republike Srpske Aleksandrom Džombićem i ministrom saobraćaja RS-a Nedeljkom Čubrilovićem  razgovarao o mogućnosti finansiranja auto puta Banja Luka- Doboj i energetskim projektima koji se odnose na obnovu hidroenergetskih postrojenja u RS i izgradnju sistema centralnog grijanja, te rukovođenja čvrstim otpadom”, pojasnio je Moreno.

Savjetnik ambasadora kraljevine Švedske u BiH Anders Hedlund, zemlje koja sa 4 miliona eura učestvuje u projektu izgradnje kolektora u Bijeljini, izjavio je da je vlada Švedske nedavno usvojila četverogodišnju strategiju pomoći BiH.

„Veoma važan novi dio strategije odnosi se na zaštitu okoliša”, kazao je Hedlund.

Premijer RS-a Aleksandar Džombić izjavio je da donatorska sredstva Evropske unije za projekat izgradnje kolektora u Bijeljini iznose 10 miliona eura, dok je grant za mahovljansku petlju vrijedan 5 miliona eura i da je garanciju za obe projekte dala EBRD.

„EBRD je Republici Srpskoj dala i kredit u iznosu od 12 miliona eura za opštinu Bijeljina i 21 milion eura za mahovljansku petlju”, dodao je Džombić.

Europa.ba