EU prezentacija za studente

Delegacija Evropske unije u BiH je 15. februara ugostila grupu od četrdeset studenata iz cijele regije, a koji su upisani na Evropski regionalni magistarski studij demokratije i ljudskih prava u Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije (CIPS). Kao dio svog dugogodišnjeg angažmana sa civilnim društvom i mladima u zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, kao i potencijalnim zemljama kandidatima, EU finansira ovaj program preko Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA). Prezentacija je imala za cilj predstavljanje aktivnosti i ciljeva Delegacije Evropske unije u BiH, sa posebnim naglaskom na promjenama koje su uvedene Lisabonskim ugovorom.

Johann Hesse, šef Sekcije Operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu, pojasnio je ulogu Delegacije EU u koordinaciji aktivnosti sa ambasadama zemalja članica EU u BiH, kao i podršku koju Delegacija pruža vlastima Bosne i Hercegovine, a sa ciljem pomoći u ispunjavanju ekonomskih prioriteta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). On je, takođe, pojasnio ulogu Delegacije u pripremanju izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine u procesu približavanja EU, te naveo osnovne ciljeve i kriterije za dodjelu IPA fondova.

Kako je istakao gosp. Hesse, konačni cilj IPA fondova koji se dodjeljuju u oblasti razvoja društva je da ispune političke i ekonomske zahtjeve EU, a koji se nalaze u Kopenhagenskim kriterijima, usklade BiH društvo sa standardima EU i unaprijede prekograničnu saradnju. Za ove ciljeve su Bosni i Hercegovini već dostupni IPA komponenta I „Pomoć pri tranziciji i izgradnji institucija” i komponenta II „Prekogranična saradnja” u okviru IPA 2007-2013. Ostale tri komponente – regionalni razvoj, razvoj sektora ljudskih resursa i ruralni razvoj, biće dostupna kada zemlja dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Natalia Dianiskova, šefica Sekcije Operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju, navela je prioritete i ključne projekte njene sekcije, sa posebnim naglaskom na područje društvenog i demokratskog razvoja i ljudskih prava.

Ona je istakla da, iako je Bosna i Hercegovina inkorporirala u svoje zakonodavstvo glavne međunarodne ugovore, predstoje joj izazovi koji se odnose na efikasnu implementaciju a koji bi, u završnici, mogli imati uticaj na svakodnevni život građana u BiH. Na taj način je označila priritete njene sekcije koji su postavljeni tako da podržavaju napore BiH da ispuni minimalne društvene standarde, olakša nezaposlenima pristup tržištu rada i poboljša zdravstvene i sigurnosne uslove na poslu, a sve u skladu sa pravnom stečevinom EU. Predstavila je i socijalnu inkluziju romskih zajednica i razvoj lokalne demokratije na najnižem nivou kao primjere pristupa Evropske unije ovim pitanjima.

Europa.ba