Konferencija o lokalnom ekonomskom razvoju u BiH

U okviru projekta „EU podrška institucionalnom jačanju kapaciteta regionalnog i lokalnog ekonomskog razvoja i razvoja malog i srednjeg poduzetništva” (EURELSMED), u Zenici je juče održana konferencija o lokalnom ekonomskom razvoju u BiH. Učesnici konferencije bili su predstavnici 30 lokalnih razvojnih agencija u BiH.  Diskusija na konferenciji fokusirala se na mogućnosti poboljšanja lokalnog ekonomskog razvoja u BiH i na jačanje efikasnosti  lokalnih razvojnih agencija.

„Željeli smo da utvrdimo na koji način bi EURELSMED projekat mogao pružiti podršku jačanju kapaciteta i doprinijeti poboljšanoj efikasnosti lokalnog ekonomskog razvoja, ” kazao je Johann Hesse,  šef Odjela operacija za reformu ekonomskog sektora, trgovinu i prirodne resurse iz Delegacije Evropske unije u BiH.

„Brojni su izazovi u oblasti razvoja malog i srednjeg poduzetništva u koje spadaju  razna  porezna opterećenja i neefikasnu birokratija. Međutim smatramo da se na lokalnom nivou ipak može dosta učiniti i pomoći”, istakao je Hesse.

Projekti ekonomskog razvoja koji se odvijaju na lokalnom nivou obično imaju i najviše uticaja, tako da je jedan od ciljeva konferencije bio sagledavanje načina na koji bi se optimizirali pozitivni efekti EURELSMED-a. 

„Želimo iznaći najdjelotvornije načine realizacije tih aktivnosti” , kazao je David Miller, vođa projektnog tima EURELSMED-a i dodao: „Nastojimo pronaći najbolji način na koji možemo pomoći lokalnim razvojnom agencijama da svoj posao urade maksimalno efikasno i u tom smislu ćemo koristiti resurse projekta EURELSMED koliko god možemo. Osim toga, želimo iskoristiti postojeće resurse kako bismo pripremili dobre inovativne projekte koji će nam omogućiti pristup finansiranju iz fondova Evropske unije.”

Projekat EURELSMED finansira Evropska unija sredstvima u iznosu od 2,4 miliona eura, a nudi širok spektar podrške, savjetovanja i obuke za regionalne i razvojne agencije širom BiH. Projekat traje do septembra 2012. godine, a implementira ga WIG International iz Velike Britanije.

Europa.ba