Boris Iarochevitch u posjeti ICMP-ovim prostorijama u Tuzli

Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Boris Iarochevitch u srijedu je u Tuzli posjetio prostorije Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) i Instituta za nestale osobe BiH, gdje se upoznao sa procesom pronalaska i identifikacije nestalih osoba u našoj zemlji. Prije dolaska u Tuzlu, Iarochevitch je u sarajevskom sjedištu ICMP-a i u laboratoriji za DNK, smještenoj u ovom gradu, razgovarao sa generalnom direktoricom Kathryne Bomberger, koja se tom prilikom zahvalila na podršci Evropske unije ICMP-u.

„Cilj moje posjete je bolje upoznati rad ICMP-a i Instituta za nestale osobe. Kao što znate Evropska komisija podržava rad ICMP-a i zaista je bilo dobro lično se upoznati s njihovim radom. Impresioniran sam i radom ICMP-a i Instituta za nestale osobe. Rad ICMP-a nije samo doprinio transparentnosti i vjerodostojnosti procesa traženja nestalih, nego je i garant da Bosna i Hercegovina putem Instituta za nestale osobe traga za nestalim bez obzira na njihovo prorijeklo. U skladu s tim bih još jednom naglasio da se proces traženja u ovoj zemlji odvija na način koji isključuje diskriminaciju. Zbog toga je  EU ponosna što podržava rad ICMP-a”, kazao je Iarochevitch nakon obilaska laboratorija u kojima je nekoliko eksperata radilo na procesu identifikovanja ostataka nestalih osoba. 

Sa procesom traganja za nestalim koji se primjenjuje u proteklih nekoliko godina Iarochevitcha su upoznali zamjenik direktora ICMP-ovog Odjela forenzičkih nauka Adnan Rizvić, te doktor sudske medicine Rifat Kešetović, vođa projekta Identifikacijskog centra Podrinje (PIP).

„Generalno mislim da su ove posjete jako važne i mislim da je vrlo važno da što više ljudi posjeti ovakve projekte, da se upoznaju sa njihovim radom kako bi se riješile mnoge nedoumice kako i na koji način se odvija cijeli taj proces. Ne mogu govoriti o posebnim efektima ovakvih posjeta, ali mišljenja sam da svi shvataju  kako ovaj proces može samo poboljšati budući rad na pronalasku nestalih”, kazao je doktor Kešetović.

Europska unija od 2004. godine podržava rad ICMP-a sa ukupnim iznosom od preko tri miliona eura i sa dodatnih dva miliona eura koje su za ICMP alocirani  unutar Instrumenta pretpristupne pomoći Europske unije Bosni i Hercegovini za 2010. godinu.

Europa.ba