Mirovni rad u politici za mlade

U sali opštine Srebrenica danas je održana Druga regionalna konferencija projekta Mladi za mir pod nazivom „Mirovni rad u politici za mlade”, koju su uz podršku Evropske unije organizovali CARE International i omladinske organizacije iz Bratunca, Vlasenice i Srebrenice.

Na konferenciji su govorili brojni omladinski lideri iz svih krajeve Bosne i Hercegovine, ali i predstavnica Delegacije EU u BiH Natalia Dianiskova, šefica Sekcije za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju, te Ćamil Duraković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

„Evropska unija, kao i njeni građani, smatraju da je razvoj ovog područja veoma bitan” istakla je Dianiskova tokom konferencije.

„Evropska unija je donator mnogim projektima u regionu, ali želim istaći da smo posebno ponosni što smo donatori ovom projektu. Ovo je posljednja godina realizacije projekta i stoga možemo pričati o dosadašnjim dostignućima i finalizirati ciljeve koje smo postavili na početku,” kazala je Natalia Dianiskova, dodajući da se rezultati ovog projekta mogu u budućnosti korisiti i drugim projektima koje će podržavati Evropska unija.

Ćamil Duraković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, izrazio je zahvalnost CARE International-u, Evropskoj uniji i ambasadi Mađarske, za  podršku projektu.

„Također, želim se zahvaliti svima koji su na neki način doprinijeli projektu i omogućili našim mladim aktivistima stvaranje uslova za dugotrajnu izgradnju mira i multietničke tolerancije na području ove naše regije. Mi smo dali punu podršku ovom projektu kako bi osnažili poziciju grupe aktivista, koji su u najvećoj mjeri iznijeli teret njegove implementacije” kazao je Duraković, dodajući da je općinska vlast u Srebrenici opredjeljena da u narednom periodu nastavi podržavati omladinski mirovni aktivizam.

Mladi koji su realizovali projekat danas su poručili da je jedan od njihovih ciljeva da se mirovni aktivizam ugradi u strategije za mlade opština na ovom području. Također, konačni cilj je osnaživanje mladih aktivista koji će moći da nastave sa izgradnjom mira na ovom području.

Više informacija dostupno na: http://www.carenwb.org/  

Europa.ba