EU pomaže sigurnost granica BiH

EU Twinning projekat „Podrška implementaciji Strategije integrisanog upravljanja granicom Bosne i Hercegovine i Akcionog plana” započeo je u ponedjeljak  konferencijom u Sarajevu.

Projekat koji će se provoditi u narednih 24 mjeseca, finansiraju Evropska unija kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA) sa 1,425 miliona eura i Ministarstvo sigurnosti BiH sa 75.000 eura, dok će Austrijska agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj (AEI) obezbijediti kvalifikovane i iskusne eksperte za provođenje projekta.

Prema riječima Borisa Iarochevitcha, otpravnika poslova Delegacije EU u BiH, cilj projekta je da BiH ima otvorene ali sigurne granice te da se kroz twinning projekte ostvari partnerstvo i saradnja sa zemljama članicama Evropske unije.

„Evropska unija je do sada u BiH uložila nekoliko miliona eura u sigurnost granica i ovo je jedna od oblasti gdje je BiH ostvarila napredak u 2010. godini”, kazao je Iarochevitch.

Taj napredak, kako je rekao Iarochevitch, odigrao je važnu ulogu  u dobijanju bezviznog režima za putovanje u EU a jedan od uslova za dobijanje tog režima bila je i sigurnost granica. On je dodao kako će EU nastaviti da daje podršku efikasnom i sigurnom upravljanju granicama, poboljšanju implementacije Strategije integrisanog upravljanja granicama i Akcionog plana.

Ambasador Republike Austrije u BiH Donatus Koeck je istakao kako je poboljšanje sigurnosti granica BiH korisno i za Evropsku uniju. On je dodao da je Austrija imala mnogo pozitivnih iskustava u twinning projektima i do sada je realizovala oko 300 takvih projekata.

Trenutni projekat uključuje sve službe koje se brinu o sigurnosti granica kao što su Granična policija BiH, Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje BiH, Državna veterinarska služba BiH i tri Granična inspektorata ustanovljena na nivou Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta.

„Ovo je prilika da predstavnici ovih službi unaprijede svoja znanja i iskustva učeći od eksperata iz Austrije”, kazao je Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH. 

Twinning je jedan od instrumenata tehničke pomoći koji zemlje članice Evropske unije pružaju zemljama koje žele da postanu članice EU kako bi im pomogle da ostvare napredak.

Europa.ba