Prezentacija napretka pravosuđa u BiH postignutog uz pomoć EU

Izvjesno je da je Bosna i Hercegovina ostvarila značajan napredak ali treba i dalje  težiti ka modernom, nezavisnom, efikasnom i djelotvornom pravosuđu, izjavio je otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Boris Iarochevitch na prezentaciji napretka postignutog u pravosuđu, upriličenoj u četvrtak u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) u  Sarajevu.

„Ukupna vrijednost pomoći EU reformi pravosuđa u BiH prelazi 30 miliona eura”, naglasio je Iarochevitch.

On je dodao da cilj pomoći koju pruža EU nije samo modernizacija pravosuđa, već i dostizanje standarda koji su potrebni za pristupanje u EU. „Obuhvaćeni su različiti aspekti reforme pravosuđa, od renoviranja i rekonstrukcije sudova, uključujući i značajan dio zgrade državnog suda, te kantonalnog i opštinskog suda u Sarajevu,  do uvođenja informaciono-komunikacijskih tehnologija u sudove svih nivoa i tužiteljstava u cijeloj BiH”, kazao je Iarochevitch.

Naglasio je da je pravosuđe u BiH odgovorno za vođenja istraga, podizanje optužnica i donošenje osuđujućih presuda u predmetima ratnih i zločina protiv čovječnosti što predstavlja ozbiljnu obavezu za pravosuđe i stoga je Evropska unija najveći donator u ovoj oblasti.

„Planiramo stvaranje prostorija za zaštitu svjedoka u 11 okružnih i kantonalnih sudova širom BiH.” rekao je Iarochevitch.

Prema njegovim riječima, posebna pažnja treba se posvetiti razvoju kapaciteta zaposlenih u pravosuđu i sistematskom provođenju nacionalne strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, te da ministarstav pravde i finansija trebaju prepoznati njihovu ulogu pružajući finansijsku pomoć ovim potrebnim reformama.

„Ali je prije svega potrebno je da prestanu politički pritisci na pravosuđe. Konkretno, imenovanja sudija i tužilaca potrebno je uraditi u skladu sa Ustavom i zakonom”, kazao je Iarochevitch.

Predsjednik VSTV Milorad Novković naglasio je veliku važnost uvođenja modenog pravosuđa, što predstavlja ne samo uslov za pristupanje EU nego i odgovor potrebama građana.

„Ponosni smo što je EU prepoznala ulogu i napore VSTV na unaprjeđenju pravosuđa kao dio procesa evropskih integracija”, kazao je Novković i dodao da podrška Evropske unije predstavlja dodatnu motivaciju. Zaključio da će se VSTV kontinuirano zalagati  za saradnju i podršku EU.

Europa.ba