Lajčak: Što prije formirati vlast

Evropska unija s pažnjom prati šta se dešava u Bosni i Hercegovini i zabrinuta je zbog toga što pet mjeseci nakon izbora nije formirana vlast u Federaciji BiH i na državnom nivou, kazao je izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju pri zajedničkoj Službi za vanjske poslove Evropske unije Miroslav Lajčak na konferenciji za štampu u četvrtak u Sarajevu.

Lajčak je boravio u dvodnevnoj posjeti BiH, prvi put na ovoj funkciji, a u Sarajevu se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, te je održao i sastanke sa predsjednicima političkih stranaka u Sarajevu i Banjoj Luci.

Miroslav  Lajčak je prisutnim novinarima rekao da se EU neće direktno miješati u formiranje vlasti u našoj zemlji, “jer nije dio  evropske prakse da ulazi u to ko će biti u vlasti”.

EU, poručio je on, neće kažnjavati domaće političke lidere, “jer su oni legitimni predstavnici koje su građani ove zemlje izabrali demokratskim putem ali je dodao da EU od njih očekuje da ispune obaveze koje je zemlja preuzela u kontekstu evropskih integracija, a građani BiH su oni koji mogu da ih kazne na slijedećim izborima.”

Naveo je da je stranačkim liderima prenio kako se od njih očekuje da što prije formiraju vladu koja zastupa reformski program, zatim da što prije krenu u ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da poduzmu  ozbiljne napore za implementaciju presude Evropskog suda u slučaju Sejdić-Finci.

“Bez toga se ne može ni govoriti o napretku Bosne i Hercegovine na putu ka EU. Evropska unija je spremna za Bosnu i Hercegovinu i ne želi vidjeti da zaostaje, ali BiH treba uraditi domaće zadatke. Mi smo spremni da uradimo svoj dio posla”, naglasio je Lajčak.

Jedan od ciljeva posjete Lajčaka bio je da prenese poruku Brisela bh. liderima, da “EU ima jasnu strategiju za Bosnu i Hercegovinu, da putem ojačanog mandata pokaže spremnost da postane vodeći faktor u BiH i glavni partner institucijama Bosne i Hercegovine na evropskom putu”.

Miroslav Lajčak, bivši ministar vanjskih poslova Slovačke, koji je također bio visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik EU u BiH između 2007. i 2009. preuzeo je funkciju izvršnog direktora za Evropu i centralnu Aziju pri zajedničkoj Službi za vanjske poslove Evropske unije u januaru 2011. godine.

Europa.ba