Sljedeći koraci u reformi visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini

„Evropska unija će nastaviti sa podrškom reformi visokog obrazovanja u BiH i implementaciji Bolonjskog procesa i u narednom periodu ali je bitno da upravo ovo pitanje bude glavni prioritet političara i vlada na svim nivoima u BiH”, kazao je otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Boris Iarochevitch u četvrtak novinarima, prije početka konferencije o visokom obrazovanju.

Konferencija u organizaciji Evropske unije i Vijeća Evrope okupila je 150 aktera iz oblasti visokog obrazovanja u BiH s ciljem utvrđivanja prioritetnih aktivnosti reforme visokog obrazovanja u BiH.

Ovom je konferencijom ujedno obilježen i završetak niza od tri zajednička projekta Evropske unije i Vijeća Evrope pod naslovom „Jačanje visokog obrazovanja u BiH”, koji su implementirani u periodu od 2003. do 2011. godine i kojima je Bosni i Hercegovini  pružena podrška za ispunjenje obaveza preuzetih formalnim pristupanjem Bolonjskom procesu 2003. godine.

„Završetkom serije od tri uzastopna projekta obilježavamo važan trenutak” rekao je Iarochevitch. „Govorimo o integraciji BiH kroz Bolonjski proces u mnogo veću cjelinu – u EU”, kazao je Iarochevitch.

Upravo su ovi projekti doprinjeli podizanju nivoa stručnih znanja o Bolonjskom procesu unutar akademske zajednice i obrazovnih autoriteta. Osnovna područja rada uključila su novi sistem akademskih zvanja i okvir visokoškoslkih kvalifikacija, osiguranje kvaliteta i priznavanje kvalifikacija.

„Veoma je važno da se diplome jednako priznaju u svim zemljama učesnicama Bolonjskog procesa” istakao je Iarochevitch.

„Također je važno da poboljšamo mobilnost studenata, ne samo bosanskohercegovačkih  koji odlaze u Evropu, već i Evropljana koji dolaze u BiH, a to je jako važno za tržište rada jer su poslodavcima neophodni jasni pokazatelji kvaliteta diploma”, dodao je Iarochevitch.

On je naglasio potrebu za harmoniziranjem legislativne prakse unutar zemlje jer su vidljive razlike u različitim krajevima, a sistem edukacije je fragmentiran sa „impresivnim brojem ministarstva obrazovanja.”

Šef odjela za visoko obrazovanje i istoriju u Vijeću Evrope Sjur Bergan je istakao kako je BiH zemlja puna mogućnosti i sposobnih ljudi i naglasio:

„Razlike na lokalnom nivou mogu izgledati veoma važne, ali sa evropskog nivoa one imaju mnogo manji značaj i više zbunjuju nego što objašnjavaju. Ne kažem da trebate ostaviti razlike po strani, ali treba voditi računa o ozbiljnom poslu koji je napravljen u reformi visokog obrazovanja i to na takav način da vaši partneri u evropskom području visokog obrazovanja iz 46 drugih zemalja  lako mogu razumjeti kakvo je visoko obrazovanje u BiH”, kazao je Bergan.

Esma Hadžagić, pomoćnica ministra u Ministarstvu civilnih poslova BiH, zadužena za obrazovanje, istakla je kako u BiH često diplome nisu priznate ni u zavodima za zapošljavanje, niti od poslodavca.

„Nismo uspjeli nikad doći do jedinstvenog pristupa zvanjima, jer se ne slažu univerziteti ni nadležne obrazovne vlasti”, kazala je Hadžagić.

Više informacija o projektu/ima

Europa.ba