PPRD South – doprinos u smanjenju rizika od prirodnih katastrofa na Mediteranu

Generalni direktori Službi civilne zaštite Albanije, Alžira, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Egipta, Francuske, Izraela, Italije, Jordana, Libana, Crne Gore, Maroka, Palestinske oblasti, Tunisa i Turske, sastaće se u Rimu, 8. marta 2011. godine sa Evropskom komisijom i Ujedinjenim nacijama kako bi se izvršila ocjena stepena implementacije Hyogo akcionog okvira za Mediteran i analizirao dosadašnji doprinos u oblasti od strane PPRD South Programa. Bosnu i Herecegovinu predstavljaće Milivoje Popović koji se nalazi na čelu Sektora za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu bezbjednosti.

Forum na temu doprinosa Programa PPRD South implementaciji Hyogo akcionog okvira odvijaće se u okviru dvodnevnog sastanka, posvećenog pokretanju srednjoročne analize Hyogo akcionog okvira za period 2005-2015. godina, kojeg organizuju Italijanska Služba civilne zaštite i Ujedinjene nacije, u Rimu 8. i 9. marta. PPRD South Forum otvoriće Franco Gabrielli, načelnik Italijanske Službe civilne zaštite, zajedno sa Margaretom Wahlström, specijalnim predstavnikom UN-a za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa i Ianom Clarkom, šefom Odjeljenja za smanjenje rizika pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO).

Cilj Hyogo akcionog okvira (HFA), kojeg su 2005. godine usvojile Ujedinjene nacije, jeste sprovođenje politika za smanjenje rizika kako bi se ojačali kapaciteti zemalja i populacije za borbu protiv prirodnih katastrofa i smanjili gubici, kako ljudskih života, tako i oni ekonomski.

Gubici uzrokovani prirodnim katastrofama rastu na globalnom nivou i sa sobom nose ozbiljne posljedice za život ljudi. U protekle dvije decenije, svake godine, preko 200 miliona ljudi bilo je pogođeno prirodnim katastrofama. Veći stepen ugroženosti od prirodnih katastrofa posljedica je demografskih promjena, socijalno-ekonomskih uslova, neplanirane urbanizacije, gradnje unutar visoko rizičnih zona, ugrožavanja prirodne sredine i klimatskih promjena. Očekivani, budući scenariji ukazuju na to da su svjetska ekomomija i populacija više nego ikada ranije otvoreni prijetnjama prirodnih katastrofa.

HFA ukazuje na pet prioritetnih oblasti za aktivnosti na smanjenju uticaja prirodnih katastrofa:

  1. smanjenje rizika od prirodnih katastrofa treba da bude na vrhu političkih dešavanja;
  2. rizike od prirodnih katastrofa treba na odgovarajući način identifikovati i ocijeniti,
  3. treba jačati svijest o postojanju rizika kroz razmjenu informacija i edukaciju;
  4. potrebno je usvojiti odgovarajuće mjere za smanjenje stepena ugroženosti – kao što je primjena odgovarajućih standarda u gradnji škola, bolnica, kuća –
  5. bolja pripravnost za slučaj prirodne katastrofe na svim nivoima.

Gdje se trenutno nalaze zemlje Mediterana u odnosu na usvajanje navedenih prioriteta? I kakvu podršku pruža Program EU PPRD South? Tokom skupa, učesnici će analizirati Regionalni atlas rizika i Operativno uputstvo za civilnu zaštitu koje je izradio ovaj Program s ciljem jačanja znanja o izloženosti prirodnim katastrofama u oblasti Mediterana i informisanja o raspoloživim kapacitetima za prevenciju, pripravnost i odgovor na krizu, kako na državnim nivoima tako i na međunarodnom nivou. Biće ilustrovani i projekti PPRD South programa u oblasti jačanja svijesti, koji su provedeni u Libanu, Zapadnoj Obali i Crnoj Gori. Konačno, predstojeći forum pozabaviće se i analizom raspoloživosti državnih mehanizama za potrebe koordinacije za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa u zemljama Mediterana, sa naglaskom na izazove koji se javljaju kod uspostavljanja i funkcionisanja ovih mehanizama.

Kontakt: Alessandro Candeloro, +39 349 0850931, info@euromedcp.eu.

Osnovne informacije o programu PPRD South

PPRD South je trogodišnji program u vrijednosti od 5 miliona evra za čiju je koordinaciju zadužen konzorcijum na čelu sa italijanskom Službom civilne zaštite u saradnji sa državnim službama civilne zaštite iz Alžira, Egipta, Francuske i Međunarodnom strategijom Ujedinjenih nacija za ublažavanje katastrofa (UNISDR).

PPRD South predstavlja treću fazu Evro-mediteranskog programa civilne zaštite kojeg finansira EU, a koji je pokrenut 1998. godine. Imajući u vidu iskustva stečena tokom prethodnih programa, petogodišnjeg oglednog programa i programa „Most”, čiji je cilj jačanje političkog povjerenja  između partnerskih službi civilne zaštite, svrha programa PPRD South jeste doprinos razvoju boljih kapaciteta za prevenciju, pripravnost i odgovor, kako na međunarodnom, tako i nacionalnom i lokalnom nivou, kroz bolju institucionalnu saradnju između EU i zemalja Balkana i Mediterana. Cilj je takođe i uspostavljanje bližih veza sa Mehanizmom civilne zaštite EU – skupom mehanizama za saradnju koje je uspostavila Evropske komisije radi omogućavanja adekvatne pripravnosti i djelotvornog odgovora u slučaju katastrofe – i između samih zemalja.

PPRD South, između ostalog, organizuje i seriju radnih seminara za osposobljavanje na temu najčešćih i najrazornijih katastrofa u mediteranskom području – zemljotresi, poplave, suše, plimni talasi, požari i industrijske nesreće –  te kroz pet oglednih projekata radi na razvoju državnih i regionalnih atlasa rizika, organizuje studijske posjete i pružanje tehničke pomoći, organizuje obuke i simulacijske vježbe sa naglaskom na „saniranju kriznih situacija”, „operativnom planiranju” i „korištenju novih tehnologija”, i jača informisanost i svijest populacije Mediterana o izloženosti rizicima, prevenciji i odgovoru na krizne situacije. Za kraj 2011. godine planira se održavanje posljednje simulacijske vježbe odgovora na katastrofu, uz učešće snaga zaduženih za saniranje krize iz svih zemalja partnera u okviru programa PPRD South.
  

Europa.ba