Zajednička izjava Evropske komisije i Bosne i Hercegovine

Predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine susreli su se u Banja Luci 3. i 4. marta kako bi razgovarali o nivou približavanja zakonodavstva i preuzimanja propisa EU u oblastima poljoprivrede i ribarstva. Napredak Bosne i Hercegovine (BiH) u procesu evropskih integracija, između ostalog, zavisi od ispunjavanja zahtjeva iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU iz tih oblasti. Na kraju veoma konstruktivnog sastanka Evropska komisija i Bosna i Hercegovina su usaglasile sljedeće zaključke:

Evropska komisja je pozdravila sveukupnu adekvatnu provedbu Privremenog sporazuma kada su u pitanju poljoprivreda i ribarstvo, a prije svega kontinuiranu liberalizaciju trgovine osnovnim i prerađenim poljoprivrednim proizvodima i ribom te ribljim proizvodima.  Uvoz i izvoz osnovnih i prerađenih poljoprivrednih proizvoda i ribe te ribljih proizvoda je smanjen u 2010. godini, s tim što je izvoz iz  BiH u EU opao manje u odnosu na uvoz roba porijeklom iz EU u BiH.  Uprkos finansijskoj krizi, trgovinski deficit je nastavio da pada kada su u pitanju ovi proizvodi. 

Poljoprivredni i riblji proizvodi će se suočiti sa povećanim pritiskom tržišta nakon potpune liberalizacije 2013. godine. Zbog toga bi BiH što prije trebala usvojiti određene zakonske akte u skladu sa zahtjevima EU, kada su u pitanju sigurnost hrane, fitosanitarna i pitanja veterine, nakon čega bi trebalo osigurati da te akte sprovedu i primjenjuju nadležne organi na svim nivoima vlasti u BiH. 

Obje strane su saglasne da treba nastaviti sa analizom prednosti i nedostataka različitih sektora poljoprivrede u BiH kako bi se čitava ova oblast pripremila za povećanu konkurenciju iz EU i susjednih zemalja u nadolazećem periodu. 

Evropska komisija je pozdravila napredak koji je postignut u oblasti geografskih oznaka i ponovila važnost usvajanja zakona o vinu.

Evropska komisija je podsjetila da BiH treba da uspostavi strategiju razvoja ruralnih krajeva za cijelu zemlju te da usaglasi glavne ciljeve za potpuni razvoj ruralnih krajeva u cijeloj BiH.

Evropska komisija je podsjetila da BiH treba da razvije efikasan i djelotvoran mehanizam koordinacije i saradnje za usklađivanje zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom EU u sektoru poljoprivrede i ribarstva, kao i u oblasti sigurnosti hrane, fitosanitarnih i pitanja veterine. Potrebno je ukloniti razlike između dva eniteta sanitarne kontrole mlijeka.

Evropska komisija je pozvala sve nivoe vlasti u BiH da brzo razjasne i pojednostave nadležnosti u oblasti sigurnosti hrane, fitosanitarnoj i oblasti veterine te da povećaju administrativne kapacitete svih dotičnih uprava i institucija.  Ovo je presudno za izvoz poljoprivrednih proizvoda BiH u EU, posebno nakon pristupanja Hrvatske EU.

Europa.ba