Infrastruktura kvaliteta i akreditacija kao važne komponente za jačanje ekonomije

Delegacija Evroposke unije u BiH i Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH organizovali su u srijedu u Sarajevu konferenciju na temu „Infrastruktura kvaliteta i akreditacija kao važne komponente za jačanje ekonomije”, namijenjenu visokim dužnosnicima koji donose odluke u administraciji i ekonomiji. Ali bitnu i za same građane. Konferencija je održana u okviru projekta koji finansira EU „Jačanje sistema akreditovanja BiH”, s ciljem da pruži informacije o sistemu infrastrukture kvaliteta kao cjelini, da predstavi trenutni status razvoja u BiH i buduće korake.

Infrastruktura kvaliteta države, koja se sastoji do standardizacije, certificiranja, mjeriteljstva i akreditacije, međunarodno je priznata kao osnova za i ekonomski razvoj i dobijanje prilike u međunarodnoj trgovini, zbog čega je jedan od preduslova za pristupanje Evropskoj uniji. 

U okviru IPA 2007, EU je finansirala tri projekta u oblasti kvalitete infrastrukture, u ukupnoj vrijednosti od 3.7 miliona eura. Prema riječima Borisa Iarochevitcha, otpravnika poslova Delegacije EU u BiH, jedan projekat je bio fokusiran na mjeriteljstvo, drugi na infrastrukturu sigurnosti, a treći na jačanje akreditacijskog sistema u BiH.

„Integracija BiH u sistem evropske infrastrukture kvaliteta je važna da bi pomogla preduzećima da razviju međunarodnu konkurentnost, izvozno tržište i podrži ekonomski rast”, kazao je u svom uvodnom izlaganju Iarochevitch.

Prema njegovim riječima, Izvještaj o napretku Evropske komisije o BiH u 2010. godini uočava umjereni napredak u područjima standardizacije, akreditacije, ocjenjivanja usaglašenosti, mjeriteljstva, nadgledanja tržišta i zaštite potrošača.

„U okviru IPA 2008 i 2009, EU će nastaviti da obezbjeđuje podršku za oblasti akreditacije, mjeriteljstva, nadgledanja tržiša i standardizacije, a sve u vrijednosti od 6 miliona eura”, zaključio je svoje izlaganje Boris Iarochevitch.

Ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mladen Zirojević rekao je da je BiH od 29 Direktiva novog pristupa EU, usvojila sedam i napravila ambijent da u što skorije vrijeme usvoje i preostale. 

„Iako je ovo veliki uspjeh, sve će to biti uzaludno ako se ne napravi dobra koordinacija sa privrednim subjektima koji moraju biti pripremljeni na implementaciju propisa”, kazao je ministar Zirojević.

Voditelj projektnog tima „Jačanje sistema akreditovanja BiH”, Hans-Ulrich Mittmann, je poručio da je „akreditacija potvrda o kompetentnosti”, a upravo kompetentnost je „centralni element koji obezbjeđuje sigurnost i primjenu standarda.”

„Kada točite gorivo u automobil, plaćate ga po litri. Ali, jeste li sigurni da dobijete cijelu litru, jer često naznačeno stanje ne odgovara stvarnom stanju. Zato nam trebaju standardi”, opisao je Mittmann.

Jacques McMillan, šef Odjela u Generalnog direkciji Evropske komisije za poduzetništvo i industriju je naglasio da može postojati isključivo jedno akreditaciono tijelo u državi, kako ne bi dolazilo do njihovog međusobnog takmičenja.

„Akreditacija je bitan element i moramo je zaštititi”, kazao je McMillan.  

Europa.ba