Zajednička izjava visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednice Evropske komisije Catherine Ashton i potpredsjednice Evropske komisije Viviene Reding povodom međunarodnog dana žena

“Danas obilježavamo 100. godišnjicu međunarodnog dana žena. Tokom prethodnog vijeka, ovom važnom prilikom obilježavana su ekonomska, društvena, politička i kulturna dostignuća žena širom svijeta. Kroz istoriju, žene su se borile za veći stepen izbora i sloboda. Ovom prilikom želimo još jednom, zajednički, da naglasimo svoju posvećenost promovisanju prava žena i ravnopravnosti polova. Samo kroz preduzmanje odvažnih koraka možemo obezbijediti budućnost bez diskriminacije i nasilja nad ženama i djevojčicama; svijet koji svima pruža iste mogućnosti.

Ovogodišnja tema, “Jednak pristup školovanju, usavršavanju, nauci i tehnologiji” je fundamentalne prirode. Obrazovanje predstavlja osnovno ljudsko pravo; ono je  osnova ekonomske sigurnosti i potencijala, kao i održivog razvoja. Ulaganje u školovanje djevojčica, na globalnom nivou, podstiče ekonomski razvoj i političko učešće. Poznavanje pisma i računanja ženama omogućava ekonomsku nezavisnost i veće šanse za ostvarenje punog ličnog potencijala.

Žene su odigrale ključnu ulogu u sprovođenju promjena u sjevernoj Africi. Uprkos izloženosti nasilju, žene su se pridružile borbi za promjene. Nadamo se da će dosadašnja ključna uloga žena biti u potpunosti izražena kroz institucionalne promjene koje su već tema razgovora u ovom regionu. Žene moraju zauzimati centralno mjesto u razgovorima o budućem poretku.

Međunarodni dan žena nas takođe podsjeća na veliki broj žena širom svijeta koje su i dalje neravnopravne. One zarađuju manje i posjeduju manje od muškaraca, i dalje su manje zastupljene u političkom svijetu. Svakodnevno, na hiljade žena i djevojčica su žrtve polnog nasilja, uključujući seksualno iskorištavanje, trgovinu ljudima i rane i prisilne brakove.

Danas, EU potvrđuje svoju opredijeljenost za promovisanje ravnopravnosti polova i jačanja položaja žena. Ravnopravnost žena i muškaraca predstavlja osnovno pravo, opštu vrijednost EU i neophodan preduslov za uređen, održiv i sveobuhvatan razvoj unutar EU, ail i ključni princip u eksternim aktivnostima EU.”

 

 


Za podršku pravima žena, jednakim mogućnostima i borbi protiv svih oblika nasilja nad njima šefovi Misija Evropske unije  u Bosni i Hercegovini su 26. januara 2011. godine usvojili Lokalnu strategiju o nasilju nad ženama.

Europa.ba