Poželi bolje djetinjstvo

Evropska unija je sretna da je dio projekta koji će pomoći da se obezbijede odgovarajuće politike socijalne zaštite, socijalna zaštita i socijalna inkluzija djece i porodica u BiH BiH, kazala je šef sekcije Operacija za Pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave  u Delegaciji EU u BiH Maria Farrar-Hockley tokom dodjele nagrada najuspješnijim učesnicima takmičenja „Poželi bolje djetinjstvo”, u srijedu u Sarajevu.

Takmičenje je organizovano u okviru projekta “Jačanje sistema socijalne inkluzije i socijalne zaštite djece u Bosni i Hercegovini” koji je finansirala Evropska unija u iznosu od 4.100.000 eura. U finansiranju su učestvovali još i Vlada Kraljevine Norveške i Odjel Vlade Velike Britanije za međunarodni razvoj (UKAID).

Cjelokupan projekat „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH“ je od velike važnosti za svu djecu u BiH. Značaj današnje aktivnosti i same nagradne igre je izuzetno velik, jer su djeca uspjela iskoristiti svoje znanje i putem Interneta iskazati svoje želje i zahtjeve”, istakla je Maria Farrar Hockley dodavši da se nada da će projekat pomoći da djeca imaju bolju budućnost.

Djeci je dodijeljeno 20 nagrada. Emina Basara iz Bugojna osvojila je prvo mjesto i laptop. Drugo mjesto pripalo je Ameli Čehić iz Sarajeva koja je osvojila fotoaparat, dok je treću nagradu, mobitel, dobila Katarina Šimić iz Mostara.

Na web stranicu je pristiglo preko 300 želja, a Facebook stranici se priključilo preko 13.000 djece i roditelja. Djeca su pokazala da imaju veliko srce, nesebično su željela da njihovi drugari imaju užinu, da djeca u svijetu nisu gladna, dobro obrazovanje i mir.

UNICEF je, prema riječima rezidentne predstavnice ove organizacije Florence Bauer, projekat prikupljanja dječijih želja počeo još 2009. godine na Kidds festivalu, to je nastavljeno prikupljanjem želja u općinama, da bi na kraju Zid dječijih želja završio na web stranici i Facebooku.

“Postoji velika veza između dječijih želja i njihovih prava. Djeca uglavnom žele bolje obrazovanje, svijet bez nasilja i zdravu ishranu”, kazala je Bauer.

Ona je dodala kako djeca vrlo dobro znaju koja su njihova prava i šta žele, tako da im je samo potreban prostor gdje će oni iskazati svoje želje.

Takmičenje “Poželi bolje djetinjstvo” predstavlja jednu od aktivnosti projekta “Jačanje sistema socijalne inkluzije i socijalne zaštite djece u Bosni i Hercegovini”. Cilj projekta je jačanje socijalne zaštite i inkluzije djece kroz unapređenje postojećih okvira javnih politika, poboljšanje upravne strukture i koordinacije socijalne zaštite i inkluzije na svim nivoima vlasti i dalje razvijanje opštinskih modela socijalne zaštite i inkluzije.

Više informacija dostupno na:

http://www.unicef.org/bih/ba/protection_inclusion_13551.html

Europa.ba