TAM i BAS programi podrške sektoru malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini

Delegacija Evropske unije u BiH i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavile su četvrtak programe koje finansira Evropska unija „Podrška sektoru malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini” TAM i BAS programi (TAM and BAS /TurnAround and Business Advisory Service Program).

Evropska unija je obezbijedila dva miliona eura pomoći kojih će u narednih 30 mjeseci biti podržano 20 preduzeća kroz TAM i još 100 preduzeća kroz BAS program. TAM i BAS su donatorski programi koje provodi EBRD, s ciljem pomoći razvoju malih i srednjih privatnih preduzeća u BiH.

„Kao odgovor na ekonomsku i finansijsku krizu, odlučili smo 2009. godine da posvetimo posebnu pažnju BiH kako bi prevazišla tu krizu”, kazao je Johann Hesse, šef Sekcije Operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH.

Prema njegovim riječima, postoje dva razloga za pružanje pomoći BiH.

„Prvi razlog je ispunjavanje zakonskih zahtjeva jer BiH treba da uskladi svoje zakonodavstvo sa EU i da ispuni obaveze iz Sporazma o stabilizaciji i pridruživanju. To uključuje našu politiku pružanja podrške malim i srednjim preduzećima, posebno pravni dokument za mala preduzeća. Drugi razlog je što želimo da zemlje koje su potencijalni kandidati, unaprijede konkurentnost svoje ekonomije tako da jednoga dana, kada postanu  članice EU,  njihova preduzeća budu u stanju da se takmiče u tržišnoj utakmici u Uniji”, kazao je Hesse.

On je dodao da ovo nije jedini projekat EU u ovom polju, te da EU na različitim projektima investira oko deset miliona eura u unapređenje malih i srednjih preudzeća.

Direktorica EBRD TAM/BAS programa Charlotte Ruhe je istaknula da savjetodavne usluge malim preduzećima (BAS) traju 10 godina u BiH, te da je riječ o bespovratnoj pomoći kojoma se pokušava stimulirati korištenje savjetodavnih usluga konsultanata za poslovanje.

”Što se tiče TAM programa, dakle poslovnog zaokreta, on je nešto dugoročniji i radi se o dovođenju stranih konsultnata, eksperata koji imaju izuzetno iskustvo u toj oblasti. Ovaj program je više fokusiran na srednja preduzeća, pokušava im se pomoći da poboljšaju poslovanje, naprave strategije, usvoje nove tehnologije  i općenito unaprijede poslovanje”, kazala je Ruhe.

Šef sarajevskog predstavništva EBRD-a Giulio Moreno je poručio kako su ovi programi dio ukupnih aktivnosti Evropske banke za obnovu i razvoj.

„Mala i srednja preduzeća predstavljaju osnovu ekonomije u BiH, i želimo da budu u mogućnosti da izvoze svoje proizvode, obave neophodnu certifikaciju, uvedu standarde. To je dio ukupnog paketa reakcije na krizu, koji je EU pokrenula prošle godine s ciljem pomaganja BiH”, kazao je Moreno.

BAS postoji od 2001. godine. Od tada lokalni konsultanti pružaju usluge u rješavanju problema u poslovanju preduzeća, a kroz TAM strani eksperti rade kao savjetnici preduzeća u dužem vremenskom periodu, od jedne do jedne i po godine, kako bi prenijeli znanja iz svojih zemalja rukovodstvu preduzeća u BiH.

Europa.ba