Renzo Daviddi preuzima 15. marta položaj zamjenika šefa Delegacije EU u BiH

Dr. Renzo Daviddi je imenovan za zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Ovu dužnost će preuzeti 15. marta 2011. godine.

Dolazi na ovu poziciju nakon što je oko četiri godine obavljao dužnost šefa Kancelarije za vezu Evropske komisije na Kosovu. On nije nepoznat u Bosni i Hercegovini jer je radio u Sarajevu kao šef Političkog i ekonomskog Odjela Delegacije Evropske komisije.

Prije nego što se pridružio Zajedničkoj Službi vanjskih poslova EU, dr. Daviddi je bio na nekoliko položaja u Generalnoj direkciji za ekonomska i finansijska pitanja Evropske komisije.

Dr. Daviddi posjeduje obimno znanje o ekonomskoj i političkoj realnosti zemalja u tranziciji, a pogotovo zapadnog Balkana. Takođe ima obimno znanje o politikama Zajednice i funkcionisanju Unije, posebno proširenju EU.

Njegova prethodna akademska karijera (na Institutu Evropskog univerziteta, na Univerzitetu Bocconi u Milanu i na Evropskom Institutu za javnu upravu u Maastrichtu) je uglavnom bila usmjerena na međunarodna ekonomska i finansijska pitanja te pitanja u vezi tranzicije. Objavio je više članaka i uredio četiri knjige o tranzicionoj ekonomiji i pitanjima proširenja EU.

Dr. Daviddi je diplomirao Ekonomske nauke (Summa cum laude) na Univerzitetu u Sienni, Italija (1981.godine), stekao je zvanje Magistra društvenih nauka (Ruske Istočnoevropske studije i ekonomija) na Univerzitetu u Birminghamu, Velika Britanija (1984.godine) i zvanje Doktora ekonomskih nauka, na Institutu Evropskog univerziteta, u Firenci, Italija (1988. godine).

Pozicija zamjenika šefa Delegacije je nova pozicija u Delegaciji EU u BiH, uspostavljena kao dio plana EU da ojača svoj angažman u zemlji.

Europa.ba