Održana združena vježba Gorskih službi spašavanja iz Zavidovića i Travnika u okviru projekta Evropske unije za podršku razvoju turizma u Parku prirode Tajan

Združena vježba Gorskih službi spasavanja iz Zavidovića i Travnika u okviru projekta Evropske unije (EU) za podršku razvoja turizma u Parku prirode Tajan, održana je 12. marta na platou planine Vlašić.

“Ovom vježbom pokušavamo pripremiti lokalitet Parka prirode Tajan za prijem većeg broja turista. To znači da moramo obezbjediti sigurnosne mjere u skladu sa međunarodnim standardima. Ova vježba dokaz je da sve ide u tom pravcu. Vježba je sastavni dio projekta Tajan koji podržava Evropska unija. Za ovaj projekat angažovali smo Planinarski savez BiH i Gorsku službu spašavanja. Vježba je organizovana kao dio obuke Stanice Gorske službe spašavanja Zavidovići koja će biti operativna na području Parka prirode Tajan. Ukupna vrijednost projekta je 468.000 eura, a Evropska unija učestvuje sa 350.000 eura kroz IPA projekat Tajan.

Ostatak sredstava obezbjedile su partnerske organizacije kao što su Turistička zajednica Zeničko- dobojskog kantona, Općina Zavidovići, Šumsko-privredno društvo i Sportsko-naučno-istraživački klub “Atom” koji je i pokrenuo cijelu inicjativu da se ovo područje proglasi zaštićenim” izjavio je novinarima Samir Softić, voditelj projekta Tajan.

Združenu vježbu spašavanja unesrećenih pratili su direktori Uprava za civilnu zaštitu  Zeničko–dobojskog i Srednjebosanskog kantona, Sead Džanović i Nikica Stipinović koji su izrazili zadovoljstvo prikazanim.

“Sa kolegama iz Travnika uradili smo više zadataka. Imali smo dva teško unesrećena, na teško pristupačnom terenu, što je zahtjevalo vertikalni transport. Također smo imali jednog povrijeđenog skijaša na stazi koji je zahtjevao poseban transport “AKI čamcem” i spuštanje dva unesrećena sa tornja zbog urušenog stepeništa. Tu je i vježba spašavanje iz lavine, pretraživanje lavine, noćna vježba. Evropska unija je u sklopu projekta Tajan finansirala obuku tokom šest vikenda i nabavljanje dijela opreme. Ovo je jedan od tih šest vikenda koji je obogaćen kroz saradnju sa Stanicom Gorske službe spašavanja Travnik. Oprema koju dobijamo kroz ovaj projekat vrijedna je preko 30 hiljada maraka i od velikog je značaja za naš dalji rad”  istakao je Admir Bajraktarević, načelnik  Gorske službe spašavanja Stanice Zavidovići.

Vježbu spašavanja nadzirali su instruktori Gorske službe spašavanja Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine, a učestvovao je 31 spasilac-16 spasilaca iz Zavidovića i 15 iz Travnika. Spašavanje unesrećenog na teško pristupačnom terenu demonstrirano je na litici, nakon toga prikazan je poseban transport unesrećenog u “AKI čamcu”, te spašavanje dva unesrećena sa tornja skijaške skakaonice na Vlašiću.

“Stanice Gorske službe spašavanja pri Planinarskom savezu BiH dobro sarađuju i redovno se vrše zajedničke vježbe da bi u određenim slučajevima mogli odgovoriti zajedničkom zadataku na bilo kojem terenu. Cilj je da se ljudi upoznaju, da se vidi stanje opremljenosti  jer isti su nam instruktori, iste tehnike koristimo i cilj je da sve stanice u BiH rade zajedno. Stanicae Gorske službe spašavanja Zavidovići je, igrom slučaja, prve spasilačke korake učila upravo ovdje na Vlašiću i od tada imamo odličnu saradnju i zajedno vršimo vježbe i na našem i na njihovom terenu” rekao je Amer Mušić, član Stanice Travnik i vođa vježbe.

Osnovna ideja projekta Tajan jeste ponuditi prirodni lokalitet parka prirode Tajan kao turistički proizvod na tržištu, kombinirajući tri glavna seta aktivnosti: razvoj turističke infrastrukture, koordinaciju i razvoj ljudskih resursa, te segmentaciju tržišta, odnosno uspostavljanje veza sa ciljnim tržištima.

Obuka članova Gorske službe spašavanja i nabavka opreme predstavlja jedan od koraka u kreiranju cjelokupnog turističkog proizvoda parka prirode Tajan koji će, između ostalog, uključivati sigurnosne mjere u skladu sa međunarodnim standardima koje mogu odgovoriti zahtjevima i povećanog broja posjetitelja destinaciji Tajan.

Europa.ba