Sastanak trećeg pod-odbora o unutrašnjem tržištu i konkurenciji u Mostaru 16. i 17. marta

Predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine će se susresti u Mostaru 16. i 17. marta na sastanku trećeg pod-odbora da bi razgovarali o nivou približavanja zakonodavstva i preuzimanja propisa Evropske unije u oblastima unutrašnjeg tržišta i konkurencije.

Napredak Bosne i Hercegovine u evropskim integracijama zavisi od ispunjavanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, između ostalog i u pomenutim oblastima. Od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridurživanju i stupanja na snagu Privremenog sporazuma  2008. godine sastanci pod-odbora se održavaju godišnje pod okriljem Privremenog komiteta, kako bi se procijenio stepen spremnosti BiH u određenoj oblasti.

Prije sastanka, učesnici će posjetiti Institut za intelektualno vlasništvo BiH, koje je jedan od korisnika savjetodavne pomoći Evropske unije u okviru programa pomoći CARDS 2006, kako bi razgovarali o napretku ostvarenom u oblasti intelektualnih prava i stepenu ispunjenja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Europa.ba