Podrška EU razvoju klastera kroz inovacije i poduzetništvo

Regionalna konferencija „Umrežavanje preduzeća Republike Srpske sa evropskim partnerima održana je u Banjoj Luci u četvrtak. Konferencija fokusirana na „dodanu vrijednost klastera u Jadransko-Podunavskom regionu Evrope”, organizovana je u okviru aktivnosti vezanih za projekat Adriatic– Danubian Clustering (ADC) koji sufinansira Evropska unija iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru programa Jugoistočne Evrope (South East Europe- SEE). ADC projekat vrijedan 60.000 eura dio je programa transnacionalne saradnje u okviru kojeg je za BiH za period 2007- 2011. godina alocirano 2,5 miliona eura.

Konferencija je bila prilika za učesnike da razmjene iskustva i čuju dobre prakse klasterskog umrežavanja kompanija. Ovo je također, bila i prilika da se sagledaju trendovi klasterskog razvoja u Republici Srpskoj sa posebnim osvrtom na do sada uočene probleme te na razne vidove buduće međunarodne saradnje klastera.

Giulio Zanni, šef Kancelarije Delegacije Evropske unije u Banjoj Luci, kazao je da je riječ o projektu koji je pokrenut 2009. godine.

„SEE program se primarno fokusira na teritorijalni razvoj“ naglasio je Zanni. „U njemu učestvuju države članice Evropske unije, države kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU. SEE program je fokusiran i na oblast inovacija i zaštitu životne sredine i pokriva teritoriju na kojoj živi više od 200 miliona stanovnika“, pojasnio je Zanni i dodao da je fokus Jadransko – Dunavskog klastering projekta razvoj klastera u Jadransko- dunavskoj regiji kroz inovacije i  poduzetništvo.

„Cilj projekta je jačanje ekonomskih veza i integrisanje kroz razvoj mreža klastera u određenim sektorima, što će dovesti do stvaranja povoljnijeg okruženja za investicije“, zaključio je Zanni.

Silvija Baldassin, menadžerica projekta regije Veneto (Italija)  na ovom skupu prenijela je iskustva regije Veneto koja je s razvojem klastera krenula 2003. godine i u kojem sada postoji 36 klastera. Ona je istakla da ovakva strategija razvoja klastera može biti od izuzetnog značaja za ekonomski razvoj BiH, te da taj razvoj mora biti u skladu sa standardima Evropske unije.

Partner u ovom projektu u Bosni i Hercegovini je Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Slobodan Marković podsjetio je da je prije dvije godine Evropska komisija pokrenula projekat prekogranične saradnje u razvoju klastera u Jugoistočnoj Evropi. U ovaj projekat je uključeno devet zemalja i 13 partnera s ciljem da identifikuju mogućnosti razvoja transnacionalnih klastera, posebno mogućnosti umrežavanja klastera zemalja Jadransko- Dunavskog regiona u cilju jačanja konkurentnosti preduzeća ove regije u odnosu na ostale.

 

Europa.ba