ZAJEDNIČKA IZJAVA EVROPSKE KOMISIJE I BOSNE I HERCEGOVINE

Predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine sastali su se u Mostaru 16. i 17. marta 2011. godine kako bi razgovarali o nivou koji je zemlja postigla u približavanju pravilima EU iz oblasti unutrašnjeg tržišta i konkurencije. Napredak Bosne i Hercegovine (BiH) u procesu evropskih integracija zavisi od njenog ispunjavanja zahtjeva iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU, između ostalog i u ovim oblastima. Na kraju plodnog i konstruktivnog sastanka, predstavnici Evropske komisije i BiH su zajednički donijeli sljedeće zaključke:

U oblastima vezanim za unutrašnje tržište i konkurenciju u kojima su dva entiteta BiH nadležna za zakonodavstvo i administrativnu provedbu zakona, Komisija očekuje uspostavu djelotvornih i efikasnih mehanizama koordinacije. Sama zemlja odlučuje o načinu na koji će se to ostvariti.

Ukupno gledajući, u BiH je u posljednjih 12 mjeseci ostvaren određeni napredak, iako je on neravnomjeran. Evropska komisija je pozdravila napredak ostvaren u oblasti prava intelektualnog vlasništva i dobro funkcionisanje Instituta za intelektualno vlasništvo. Borba protiv krivotvorenja i piratstva je za Komisiju jedan od glavnih ciljeva politike unutrašnjeg tržišta i njene primjene.

Komisija je zabrinuta zbog zastoja u oblasti javnih nabavki. BiH je jedina zemlja u regionu koja još nije preuzela direktive EU o javnim nabavkama iz 2004. godine. Svi ugovorni organi, od državnog do opštinskog nivoa imali bi koristi od primjene pravila usklađenih sa propisima EU kojima se zahtijeva veća konkurentnost između ponuđača i koja bi omogućila dobijanje boljih i često jeftinijih ponuda za usluge, robe i radove.

Zabilježen je određeni napredak u području bankarstva, prava privrednih društava i prava poslovnog nastana.

Komisija je preporučila BiH da osigura usklađen regulatorni okvir za pitanja unutrašnjeg tržišta, da bi se ostvario određeni napredak prema uspostavi jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH. To je ključno za poslovno okruženje i privlačenje stranih investicija, prije svega u tekućem periodu oporavka od ekonomske i finansijske krize.

Komisija je uzela u obzir kontinuirani rad Konkurencijskog vijeća. Vrši se razmjena na ekspertnom nivou između BiH i Komisije po pitanju zakonodavstva o državnoj pomoći usklađenog sa acquis-em.

Europa.ba