Podrška EU razvoju turizma u dolini Vrbasa

Projekat koji finansira Evropska unija “VRBAS, udruženi turistički razvoj doline Vrbasa”, zvanično je okončan nakon nepune tri godine uspješne provedbe, na ceremoniji održanoj u četvrtak u Bugojnu. EU je projekat finansirala sa 272.095,20 eura, što predstavlja 85 posto ukupne vrijednosti, dok su preostali dio sredstava osigurale Općina Bugojno i partnerske organizacije.

Područje gornjovrbaske regije ima velike turističke potencijale, koji mogu privući goste ne samo iz BiH i regije, već i cijelog svijeta. U okviru projekta izrađene su situacijska analiza i opsežna studija razvoja novih turističkih produkata, urađene su poslovna i marketing strategija daljeg razvoja turizma gornjevrbaske regije, obučeno je 46 turističkih vodiča, a 12 ih je certificiralo Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH.

Također, uspješno je educirano i obučeno 18 polaznika obuka za ruralni razvoj. Pored toga, izgrađeno je 6 odmorišta i postavljene su informativne table sa turističkim mapama regije, 5 tabli na ulazima i izlazima iz regije, 30 najznačajnijih lokaliteta kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa obilježeno je odgovarajućim informativnim tablama. Kreiran je i vizualni identitet regije kao jedinstvenog turističkog proizvoda, uz portal dostupan na više jezika.

Za Općine Bugojno, Donji Vakuf i Gornji Vakuf – Uskoplje  i stanovnike tih općina, kao i za partnerske institucije – Turističku zajednicu srednjebosanskog kantona i Zavod za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa, realizacija ovog projekta predstavljala je veliki izazov, ali i priliku za sticanje novih resursa i vještina, i stvaranje preduslova za otvaranje novih radnih mjesta, uključujući za žene i mlade osobe.

Johann Hesse, šef Sekcije Operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH naglasio je uspjeh ovog projekta, te napomenuo kako je turizam najveća svjetska industrija i najveći izvor novih radnih mjesta. “Turistički sektor u EU zapošljava veliki broj mladih ljudi”, rekao je on i dodao “Postoji pozitivan trend u ovoj industriji i posljednjih godina je generiran povećanjem razine prihoda i novih mogućnosti zapošljavanja.”

Načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić izrazio je zahvalnost Evropskoj uniji na uspješno završenom projektu. “Turizam je jedina opcija za ovu regiju..”, kazao je,  “…a bez podrške Evropske unije ovaj projekat ne bi bio moguć.”

Europa.ba