EU podrška deminiranju BiH

Evropska unija je obezbijedila novih 2,02 miliona eura kroz Instrument predpristupne pomoći (IPA 2008) za deminiranje BiH. Dodjela granta najavljena je na ceremoniji u Sarajevu upriličenoj upravo 4. aprila povodom Međunarodnog dana podizanja svijesti o opasnostima od mina i pomoći u protivminskom djelovanju.

Na samom početku prikazan je kratki film „Zemlja bez mina do 2019. godine“. Ova godina prikazana je kao zajednički cilj EU i Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC). Radi se o uzvišenom ali i teškom zadatku s obzirom na to da  oko 1.440 kvadratnih kilometara zemlje predstavlja takozvanu površinu za koju se vjeruje da krije mine.

“Međunarodni dan podizanja svijesti o opasnostima od mina podsjeća nas da je oko 3 miliona ljudi ugroženo minama u 80 zemalja svijeta“, kazala je  Natalia Dianiskova, šefica Sekcije za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH.

Također je podsjetila da je od 1996. godine EU izdvojila 27 miliona eura za deminiranje u Bosni i Hercegovini, za jačanje tehničkih kapaciteta za deminiranje ali i za podizanje svijesti djece i cjelokupnog  stanovništva.

EU je, kako je istakla Dianiskova, predana pomaganju BiH u postizanju ciljeva konferencije u Ottawi o smanjenju broja minskih žrtava na nulu.

Direktor BH MAC-a Dušan Gavran, je podsjetio da je u 2010. godini bilo deset nesreća, od čega sedam u kojima su stradali civili u i tri nesreće koje su se desile tokom uklanjanja mina.

„Stradalo je 14 osoba, među kojima je šest poginulih – uključujući dva deminera, dok je osam teže i lakše povrijeđenih“, kazao je Gavran, ali je napomenuo da su, bez obzira na to, nesreće smanjene za 50 posto u odnosu na 2009. godinu.

On je izrazio nadu da u Bosni i Hercegovini ove godini neće biti stradalih, te je ponovo upozorio stanovništvo da ne ide na sumnjive površine, pogotovo tamo gdje su bile ratne linije razgraničenja.

Direktor Gavran uručio je zahvalnicu najstarijem demineru u Bosni i Hercegovini Mufidu Smajoviću i kompaniji Amfibia koja od 2006. godine radi na deminiranju. Naglasio je da su, uprkos jakoj evropskoj konkurenciji, firme iz BiH postigle veliki uspjeh u dobijanju ugovora za poslove deminiranja koji su objavljeni putem tendera EU.

Predstavnici nevladinih organizacija koje implementiraju projekte deminiranja finansirane iz IPA 2008, „Udruženje za eliminaciju mina“, „Posavina bez mina“, „Pro Vita“ najavili su nove projekte poput čišćenja terena u Maglaju te istakli uspjeh pojedinih organizacija koje su očistile šest miliona kvadratnih metara terena, bez incidenta i nesreće.

Naposlijetku je prezentirana oprema kupljena za BH MAC, a potom je izvršena demonstracija rada na terenu na deminerskoj lokaciji u Hadžićima pokraj Sarajeva.

Europa.ba