Civilni dijalog za sve

„Civilni dijalog za sve” naziv je dvodnevne konferencije na kojoj se pokušavaju odrediti naredni koraci za razvoj civilnog dijaloga između vlasti i civilnog društva u Bosni i Hercegovini. Konferencija je počela u utorak na Ilidži pored Sarajeva a organizirana je u okviru projekta projekta Cidi „Izgradnja kapaciteta civilnog društva za učešće u civilnom dijalogu u BiH” koji finansira Evropska unija kroz IPA program, u iznosu od 1,2 miliona eura.

Prema riječima voditeljice tima Cidi projekta Zelah Senior, konferencija je odlična prilika za organizacije civilnog društva u BiH i predstavnike vlasti da učestvuju u dijalogu o praktičnim koracima koji se trebaju poduzeti kako bi se poboljšala njihova saradnja na donošenju, provođenju i praćenju zakona i politika koji će efikasnije rješavati probleme i potrebe građana BiH.

Natalia Dianiskova šefica Sekcije Operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH je kazala kako je ovo prilika da predstavnici vlasti i civilnog društva u BiH, koji su i do sada učestvovali u Cidi projektu, prodiskutuju rezultate svojih dosadašnjih napora te da razmjene ideje i iskustva.

„Razvijeno civilno društvo i učešće civilnog društva u donošenju odluka predstavlja temelj demokratske države”, kazala je Dianiskova. Naglasila je i kako nije moguće zamisliti demokratsko društvo bez razvijenog civilnog društva.

Ona je još istakla da sve prave demokratske vlasti uzimaju za ozbiljno preporuke i ideje civilnog društva kada donose odluke i upravo stoga je ovaj projekat važan Evropskoj uniji. Dianiskova je istakla da će EU, kroz program IPA, nastaviti da podržava razvoj civilnog društva u BiH, sa fokusom na borbu protiv korupcije, razvijanje mreža civilnog društva, na promociju zaštite okoliša i jačanje lokalne demokratije.

„Pokušavamo podržati civilno društvo i dovoljno ga osnažiti da može učestvovati sa predstavnicima vlasti u donošenju zakona i politika”, kazala je Dianiskova.

Pomoćnica ministra pravde BiH Sadeta Škaljić je kazala kako saradnja sa civilnim društvom u procesu usvajanja zakona znači i da su građani dali svoj doprinos tom zakonu i samim tim da će imati ulogu u njegovoj implementaciji.

Ona je dodala da vlast i civilno društvo nisu suprotstavljeni jedni drugima.  I jedni i drugi rade na istim ciljevima, a glavni cilj je demokratsko društvo.

Učesnici konferencije će imati priliku da razmjene iskustva u civilnom dijalogu sa predstavnicima vlasti i civilnog društva iz zemalja regiona: Crne Gore, Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Srbije.

Europa.ba