Tehnička pomoć za podršku industriji turizma u BiH

Projekat „Tehnička pomoć za podršku industriji turizma u Bosni i Hercegovini“ zvanično je otvoren u utorak u Sarajevu. Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 1,9 miliona eura, a provodi ga konzorcij na čelu sa GDSI Ltd, kompanijom iz Irske.

Svrha projekta koji se završava u februaru 2013. je da ojača mogućnosti bosanskohercegovačkih struktura za podršku razvoju turizma na državnom, entitetskim i nivou Brčko Distrikta kako bi se suočili sa izazovima rastuće industrije turizma.

Projekat se sastoji od četiri komponente i rezultati koji se trebaju ostvariti u okviru svake komponente su: održiva politika turizma i harmonizovan strateški okvir; razvoj kratkoročnih i dugoročnih planova za jačanje institucionalnog i pravnog okvira za održiv turizam; razvoj marketinške strategije održivog turizma i akcionog plana; razvoj strategije ljudskih resursa i realizacija projekta obuke iz oblasti turizma.

Šef Sekcije Operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH Johann Hesse naglasio je da je turizam više od promocije zemlje. Rast turizma omogućava povećanje fiskalnih prihoda i javne potrošnje te doprinosi rastu bruto domaćeg proizvoda (GDP).

On je istakao kako je Evropska unija usvojila Okvir za razvoj turizma u EU i odredila prioritete na način da stimuliraju konkurentnost industrije turizma, promoviraju održivi razvoj turizma i kvalitet turističkih usluga, poboljšaju imidž Evrope kao turističke destinacije i potaknu finansijske institucije da podrže razvoj turizma.

“Sve ovo što je EU postavila kao prioritete važi i za Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Hesse dodajući kako BiH treba raditi na povećanju konkurentnosti sektora turizma i istovremeno raditi na održivom razvoju i zaštiti okoliša. “BiH je zemlja bezgranične prirodne ljepote ali tu prirodnu ljepotu treba sačuvati između ostalog i tako što se ta lijepa mjesta neće koristiti kao odlagalište smeća“, rekao je Hesse.

Hesse je istakao da BiH treba promijeniti svoj međunarodni imidž. “Ako malo ’proguglate’ o Bosni i Hercegovini, prva poveznica koju ćete dobiti je rat“ rekao je Hesse naglašavajući tom prilikom da treba potencirati, istraživati i promovirati pozitivne trendove, stvari koje ljudi vole znati o nekoj zemlji kao što je npr. kultura i istorija.

Iako EU osigurava finansijska sredstva za ovaj projekat, Hesse je naglasio da je ovo ipak projekat  Bosne i Hercegovine i projekat za BiH.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Reuf Hadžibegić je kazao je da turizam predstavlja 2,8 % GDP-a Bosne i Hercegovine i 2,3 % radnih mjesta. Premda je indirektni učinak turizma  veći od pomenute statistike, Hadžibegić je istakao da je zabilježen značajan rast turizma i da jedno radno mjesto u ovoj oblasti znači 1,5 radnih mjesta u srodnim djelatnostima, te da se nada da će se realizacijom ovog projekta stvoriti uslovi za BiH da razvije jake privredne i ekonomske potencijale iz vlastitih turističkih resursa.

Europa.ba