EU podrška VSTV

“Smanjenje broja neriješenih predmeta u izvršnom postupku BiH – prijedlozi za unapređenje zakonskog okvira“, tema je konferencije održane u Sarajevu u srijedu, u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH).

Kako je rečeno učesnicima konferencije, od ukupnog broja neriješenih predmeta u sudovima u BiH, tri četvrtine čine predmeti izvršnog postupka (od dva miliona neriješenih predmeta više od 1,5 miliona su izvršni predmeti).

Ovo predstavlja veliki teret za bh. pravosuđe. Među izvršnim su i predmeti koji su vezani za naplatu potraživanja komunalnih preduzeća i RTV takse. Uz napomenu da je Evropska unija pružila veliku podršku kada je u pitanju tehnička pomoć u ovoj oblasti, Renzo Daviddi, vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u BiH istakao je da “je važno baviti se zaostalim predmetima jer to pitanje ima nekoliko dimenzija, pogotovo ako uzmemo u obzir da ekonomska kriza snažno utiče na ovaj problem“.

On je dodao kako je EU posvećena rješavanju ovih problema te je finansijski podržala VSTVBiH sa bespovratnom pomoći u iznosu od 1,5 miliona eura kako bi se uvela elektronska obrada predmeta i izvršile neophodne izmjene zakonodavstva. Naglašavajući da i druge zemlje imaju slične probleme Daviddi je rekao da je od suštinske važnosti utvrditi zašto neplaćanje predstavlja tako ozbiljan problem.

„Ako se to može riješiti već na upravnom nivou spriječili bismo da takvi slučajevi dolaze na sud. Dakle, potrebno je naći drugačiji način rješavanja problema“.

Direktor USAID-ove misije u BiH Allan Reed naglasio je važnost uspostavljanja vladavine prava, efikasnih i neovisnih pravosudnih institucija u BiH, te u tom kontekstu i rješavanju balasta neriješenih sudskih predmeta. On je posebno naglasio značaj realiziranja strateških ciljeva pravosudne reforme za napredak BiH u procesu evropskih integracija.

Predsjednik VSTVBiH Milorad Novković je potvrdio podatak da se veliki broj komunalnih predmeta upućuje sudovima, iako to nije praksa u regiji. „Bosna i Hercegovina mora riješiti taj problem“, kazao je Novković i objasnio da je jedan od razloga velikog broja neriješenih slučajeva taj što je stanovništvo u BiH osiromašeno i ne može da plaća obaveze, zbog čega dolazi do sudskih postupaka.

On je istakao da su u sklopu Akcionog plana za provođenje Strategije za reformu sektora pravosuđa, odnosno rješavanja pitanja neriješenih predmeta u junu 2008. godine formirane dvije radne grupe u kojima učestvuju predstavnici državnog i entitetskih ministarstva pravde i relevantnih profesionalnih zajednica i zainteresiranih strana. Radi se o radnoj grupi za rješavanje pitanja komunalnih predmeta i radnoj grupi za unapređenje izvršnog postupka čiji su prijedlozi bili u fokusu sudionika konferencije. Ti prijedlozi  podrazumijevaju niz normativnih intervencija – izmjena i dopuna važeće regulative, odnosno zakonskog okvira te iznalaženje sistemskih rješenja.

Europa.ba