Predsjednik Evropske komisije Barroso posjetio BiH

Predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso u petak 8. aprila je boravio u Bosni i Hercegovini, u okviru niza posjeta zemljama Jugoistočne Evrope.

U njegovoj pratnji su bili komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefan Füle, zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Stefan Sannino i izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju pri zajedničkoj Službi vanjskih poslova EU Miroslav Lajčak.

Tokom posjete, predsjednik Barroso se sastao sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, a potom se obratio bh. učesnicima zasjedanja „Parlamenta za Evropu“, inicijativi koja okuplja predstavnike i stručnjake EU zajedno s parlamentarcima BiH na državnom, entitetskim i nivou Brčko Distrikta kako bi razgovarali o kreiranju evropske politike i najučinkovitijim načinima ispunjavanja zahtjeva za pristupanje EU.

Potpuni tekst obraćanja je dostupan ovdje

VIDEO: Obraćanje predsjednika Barrosa na “Parlamentu za Evropu”

 

Po završetku sastanka sa članovima Predsjedništvom BiH, predsjednik Barroso je izjavio:

“Bosna i Hercegovina želi postati članicom Evropske unije. Bosna i Hercegovina jeste članica evropske porodice i ima evropsku budućnost. EU je spremna pomoći pojačanim prisustvom i politikama, kao i sa značajnom finansijskom pomoći. Ali Bosna i Hercegovina mora uraditi svoj dio posla”.

VIDEO: Izjava predsjednika Barrosa nakon sastanka sa Predsjedništvom BiH

Europa.ba